Svijet

Pratite nas na Google news

Eskalacija sukoba u Pojasu Gaze, Izraelci šalju tenkove

Eskalacija sukoba u Pojasu Gaze, Izraelci šalju tenkove
Foto: Tanjug/AP | Eskalacija sukoba u Pojasu Gaze, Izraelci šalju tenkove
N.N.

GAZA - Izraelska vojska registrovala je oko 300 raketa iz Pojasa Gaze, a nekoliko desetina je presrela, saopštila je pres-služba.

"U ovom trenutku je zabilježeno oko 300 raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze na Izrael. Desetine je presreo sistem protivvazdušne odbrane 'Gvozdena kupola'", dodaje se u saopštenju.

Većina granata eksplodirala je u graničnim pustinjama, međutim, prema podacima lokalnih hitnih službi, nekoliko raketa pogodilo je kuće u Sderotu, Aškelonu i Netivotu. Na izraelskoj strani povrijeđeno je najmanje 16 osoba, saopštila je služba hitne pomoći.

Kao odgovor na napade, izraelska vojska napala je sa kopna i iz vazduha više od 70 objekata u Pojasu Gaze, gdje su, prema podacima lokalnih ljekara, poginule tri osobe. Jedan od ciljeva napada bila je i televizijska stanica "Aksa", koja pripada vladajućem pokretu Hamas.

Ranije je portparol izraelske vojske Jonatan Konrikus saopštio da je izraelska vojska koncentrisala značajne dodatne snage i tehniku prema Pojasu Gaze i spremna je da proširi svoja dejstva protiv palestinskih militanata koji granatiraju južne dijelove zemlje.

Na brifingu za novinare Konrikus je rekao da je kao odgovor na 200 raketa ispaljenih iz enklave, vojska već napala više od 30 ciljeva militanata i nastavlja sa napadima.

"Moguće je da će ovi podaci zastarjeti do kraja našeg razgovora, ali dosad smo napali više od 30 vojnih ciljeva Hamasa i palestinskog Islamskog džihada, dvije glavne terorističke organizacije u Gazi", rekao je on.

"Izraelske odbrambene snage takođe su izdvojile značajnu grupu snaga i opreme. Spremni smo da proširimo svoja dejstva protiv ovih terorističkih organizacija", dodao je Konrikus.

Prema podacima lokalnim ljekara, ubijena su tri Palestinca. U Izraelu je medicinsku pomoć tražilo 16 pacijenata koji su tokom granatiranja dobili fizičke povrede i psihološke probleme, saopštila je služba hitne pomoći.

(Sputnjik)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije