Svijet

Etiopija "prisvojila" Somaliju pa se izvinjavala

Etiopija "prisvojila" Somaliju pa se izvinjavala
Foto: Ilustracija | Etiopija "prisvojila" Somaliju pa se izvinjavala

ADIS ABEBA - Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije uputilo je izvinjenje nakon što je na mapi Afrike na svojoj internet stranici uključilo Somaliju unutar svojih granica.

Somalija je na spornoj mapi potpuno izbrisana, ali je zato prikazana samoproglašena nezavisna teritorija Somalilend - koja nije međunarodno priznata, piše "BBC".

"Iskreno žalimo zbog zabune i nesporazuma koje je ovaj slučaj mogao da prouzrokuje", kaže se u saopštenju etiopskog ministarstva.

U saopštenju se dodaje i da nije poznato kako se "neprihvatljiva mapa našla na internet stranici", koja trenutno nije u funkciji, ali je rečeno i da tehnički tim ministarstva radi na tome da omogući njenu bolju zaštitu.

Za sada nije bilo zvaničnih reakcija somalijske vlade na ovaj incident, a bivši ministar spoljnih poslova Jusuf Gared pozdravio je uklanjanje sporne mape, ali se zapitao kako i zašto je ona nastala.

Karta je izazvala "revoluciju" na društvenim mrežama, a Somalijci poručuju da ona otkriva širi plan Etiopije da aneksira njihovu zemlju, a neki od njih su uzvratili, objavljujući svoju verziju mape Afrike, na kojoj je teritorija Etiopije uključena u Somaliju.

I drugi problemi postoje s kartom objavljenom na sajtu etiopskog ministarstva, na primjer, na njoj su Republika Kongo i Demokratska Republika Kongo prikazane kao jedna država, a na karti nije prikazan Južni Sudan, koji se od Sudana odvojio 2011. godine.

Etiopija i Somalija su dugo bili protivnici, vodeći ratove oko granica u prošlosti, ali odnosi dvije zemlje su poboljšani od kada je prošle godine u Etiopiji na vlast došao premijer Abij Ahmed koji pokušava da smanji napetosti u regionu, navodi "BBC".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije