Svijet

Evo Morales: Od uzgajivača koke i lama do predsjedničke funkcije

Evo Morales: Od uzgajivača koke i lama do predsjedničke funkcije
Evo Morales: Od uzgajivača koke i lama do predsjedničke funkcije

LA PAS - Evo Morales, koji je juče na predsjedničkim izborima u Boliviji ubjedljivo osvojio treći mandat, odrastao je u siromaštvu na bolivijskim visoravnima i bio je muzičar, fudbaler i uzgajivač koke i lama prije nego što je postao prvi Indijanac predsjednik Bolivije.

Nakon što je skoro devet godina sprovodio nacionalizaciju, populističku politiku i bio na čelu ekonomskog buma koji je transformisao najsiromašniju latinoameričku zemlju, 54-godišnji Morales je juče osvojio i treći mandat.

Iako se najduže nalazi na predsjedničkoj funkciji u regionu, Morales je i dalje veoma popularan među Bolivijcima, od kojih su 65 odsto Indijanci. Popularnost je stekao zahvaljujući potezima kao što je izgradnja najviše žičare na svijetu i lansiranje prvog bolivijskog satelita, kao i mjerama protiv gladi i siromaštva, navodi AFP.

On je prešao veoma dug put od djetinjstva u kome je čuvao lame i pomagao roditeljima u poljoprivrednim radovima u malom, sušnom selu u provinciji Oruro u zapadnoj Boliviji.

"Saznao sam za donji veš tek kada sam napunio 14 godina. Spavao sam u odjeći koju je moja majka skidala samo iz dva razloga: da bi tražila krpelje ili da bi previla lakat ili koleno", napisao je on nedavno u vrlo iskrenoj autobiografiji.

Četvoro od njegovih šestoro braće i sestara umrlo je zbog neuhranjenosti i bolesti prije nego što su napunili dvije godine. Dok je odrastao Morales je govorio samo ajmara jezik, a u školu je išao vrlo kratko, pa je kao mladić slabo govorio španski.

Zbog suše je početkom 80-ih godina bio primoran da se preseli u oblast u kojoj se uzgajala koka, gdje je svirao trubu u jednom bendu i igrao fudbal, zahvajujući čemu je proputovao zemlju.

Ubrzo je postao sindikalni vođa uzgajivača koke i predvodio je nekoliko protesta zbog kojih mu je porastao ugled, što je rezultiralo njegovom politizacijom.

On je naročito glasno kritikovao kampanju protiv uzgajanja koke, koju su predvodile SAD. Vašington uzgoj koke izjednačava sa švercom droge zato što se list te biljke koristi za proizvodnju kokaina. Mnogi Bolivijci žvaću list koke ili od njega prave čaj, pa je Morales tvrdio da je ona dio bolivijske kulturne baštine.

On se prvi put kandidovao za predsjednika Bolivije 2002. godine, ali je izgubio, mada je razlika u broju glasova između njega i pobjednika bila vrlo mala.

Pobjednik Gonsalo Sančes de Losada bio je predsjednik samo godinu dana prije nego što je predao vlast zamjeniku, između ostalog zbog pritiska Moralesovog sindikalnog pokreta.

Morales se 2005. godine ponovo kandidovao i pobjedio sa osvojenih skoro 54 odsto glasova.

Vrlo brzo je stekao reputaciju borca protiv imperijalizma i postao je blizak latinoameričkim ljevičarima poput Fidela Kastra sa Kube i pokojnog Uga Čavesa iz Venecuele.

On je svoju jučerašnju pobjedu posvetio njima dvojici i svim liderima koji su se borili protiv imperijalizma i kapitalizma.

On tvrdi da je Kastro heroj, zajedno sa Tupakom Katarijem, liderom pobune Ajmara Indijanaca protiv španske kolonijalne vlasti u 18. vijeku.

Uporno se držeći svog stila, Morales na međunarodne sastanke dolazi u džemperima sa prugama ili u sakou i košulji bez kravate, dok ostali učesnici u takvim prilikama nose skupa odjela.

Morales je poznat po tome da svu energiju ulaže u posao, pa njegov radni dan često počinje u pet sati ujutro i on neprestano prelazi s jednog kraja zemlje na drugi.

"El Evo", kako ga Bolivijci zovu, vrlo je diskretan u pogledu privatnog života, ali se zna da je neženja i da ima dvoje odrasle djece sa različitim ženama -Alvara i Evu Lis. "Ja sam oženjen za Boliviju", izjavio je on jednom prilikom.

Ali on uspjeva da nađe vrijeme za svoju veliku ljubav -fudbal. Ove godine je čak odlučio da igra za lokalni klub Sport bojz. Klub tvrdi da će on igrati za njih kad god bude imao vremena.

Njegovi protivnici ga optužuju da želi vlast po svaku cijenu i da nije obuzdao kriminal, trgovinu droge i korupciju.

On je rekao da planira da se povuče sa predsjedničke funkcije do 60. godine i da poslije toga želi da otvori restoran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije