Svijet

Pratite nas na Google news

Evo kako Rusija štiti naftna postrojenja: S-400 za miran san na Artiku

Evo kako Rusija štiti naftna postrojenja: S-400 za miran san na Artiku
Foto: N.N. | Ilustracija
Beta

MOSKVA - Rusija je najavila da raspoređuje savremene sisteme protivvazdušne odbrane S-400 na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku.

Moderno protivvazdušno oružje postaviće u strateškom regionu gdje Moskva jača svoje prisustvo posljednjih godina.

Sistemi S-400 raspoređeni su na tom arhipelagu koji se nalazi između Barencovog i Karskog mora i zamijenjuju starije siteme S-300, saopštila je ruska Sjeverna flota, prenose ruske agencije.

"Prelaz na nove sisteme S-400 znatno povećava zonu kontrole ruske vojske nad vazdušnim prostorom u Akrtiku", navela je Severna flota.

Rusija godinama jača vojnu infrastrukturu u Arktiku gdje ima više modernih baza, i novih aerodroma, prenosi Frans pres.

Savremene rakete S-400 već su raspoređene u Arktiku u regionima Murmansk i Arhangelsk, kao i u republici Saha, prenose ruski mediji.

Pored velikih rezervi energenata Arktik je interesantan za Rusiju zbog prolaza Sjever-Istok. Rusija se nada da će u buduće moći da eksploatiše taj prolaz kao veliki komercijalni put koji vezuje Evropu i Aziju. Taj pomorski put je postao upotrebljiviji zbog klimatskog zagrijavanja i topljenja leda i očekuje se da će imati sve veću ulogu u trgovinskoj razmjeni.

Krajem avgusta Rusija je lansirala prvu ploveću nuklearnu centralu na svijetu Akademik Lomonosov, koja treba da olakša ekonomski razvoj Arktika i napaja naftne platforme u regionu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije