Svijet

Evopski parlament danas glasa tajno: Hoće li Ursula fon der Lajen dobiti podršku?

Evopski parlament danas glasa tajno: Hoće li Ursula fon der Lajen dobiti podršku?
Foto: Tanjug/AP | Evopski parlament danas glasa tajno: Hoće li Ursula fon der Lajen dobiti podršku?

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta glasaće danas o imenovanju Ursule fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije.

Ukoliko fon der Lajen dobije podršku Parlamenta, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva Komisije. U suprotom, Evropski savjet ima mjesec dana da Parlamentu dostavi ime novog kandidata za najvišu funkciju EU.

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen najprije će predstaviti svoj program na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Fon der Lajen će odgovarati i na pitanja lidera političkih grupa, a predviđena je i debata evropskih poslanika o njenom imenovanju i programu. Glasanje će se obaviti tajno u 18 časova.

Da bi bila postavljena na mjesto predsjednice Evropske komisije Fon der Lajen mora da dobije povjerenje više od polovine od 751 poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropska narodna partija iz čijih redova dolazi Ursula fon der Lajen, ujedno i najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu, već je najavila svoju podršku izboru prve predsjednice Evropske komisije.

Evropske socijaldemokrate, kao druga partija po broju poslanika, imaju primjedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata sa evropskih izbora u slučaju nominovanja Ursule fon der Lajen.

I socijaldemokrate i evropski liberali očekuju da vide da li će Fon der Lajen podržati njihove zahtjeve koji se odnose, kako na programsku politiku, tako i na sastav nove Evropske komisije.

Zeleni i krajnja ljevica već su najavili da će glasati protiv.

Ukoliko Ursula fon der Lajen dobije potrebnu većinu u Evropskom parlamentu, odmah se kreće u nominacije za sastav nove Evropske komisije koja bi trebalo da počne sa radom u novembru.

Ukoliko njena kandidatura bude odbijena, lideri EU će morati da ponove proces izbora kandidata za vodeće pozicije EU, i Evropskom paralmentu u roku od mjesec dana dostave ime novog kandidata za predsjednika Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije