Svijet

Evropa se bori sa nepogodama: Na jugu gori, poplave na sjeveru

Evropa se bori sa nepogodama: Na jugu gori, poplave na sjeveru
Foto: Tanjug/AP | Požar na Sardiiji
Agencije

ATINA - Požari koji su izazvani tropskim vremenom i snažnim vjetrom, šire se južnom Evropom, dok se neke zemlje sjeverne Evrope bore sa jakom kišom i poplavama.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da su se vatrogasci u protekla 24 sata izborili sa oko 50 požara, dok meteorolozi upozoravaju da se toplotni talas nastavlja, prenosi Rojters.

"Želim da naglasim da je avgust težak mjesec. Zbog toga je važno da sve državne službe budu u apsolutnoj pripravnosti sve dok se period gašenja požara formalno ne završi", rekao je Micotakis

Zvaničnici vatrogasne službe rekli su da je nemar na farmama i gradilištima uzrok nekoliko požara, od kojih su mnogi bili u južnom regionu Peloponeza.

Na italijanskom ostrvu Sardiniji vatrogasni avioni iz Francuske i Grčke pojačali su akciju lokalnih aviona koji se bore sa požarima širom ostrva, gdje je do sada izgorjelo više od 4.000 hektara šume i evakuisano više od 350 ljudi.

Na Siciliji požar je izbio nedaleko od grada Eriće na zapadu ostrva.

U španskom regionu Katalonija u požarima je uništeno više od 1.500 hektara zemljišta nedaleko od mjesta Santa Koloma de Kural, a evakuisano je više desetina ljudi, mada je danas pod kontrolom 90 odsto vatrene stihije.

Foto: Tanjug/AP; Požar u Španiji
Foto: Tanjug/AP; Požar u Španiji

U mjestu Lijetor u regionu Kastilja-La Manča tokom vikenda u požaru je opustošeno više od 2.500 hektara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije