Svijet

Evroparlamentarcima prisjela skuplja supa

Evroparlamentarcima prisjela skuplja supa
Foto: Evropski parlament | Evroparlamentarcima prisjela skuplja supa

BRISEL - Nenajavljeno povećanje cijena obroka u kantini Evropskog parlamenta do 25 odsto, i to u vrijeme dok traju godišnji odmori, razbjesnilo je zaposlene u ovoj evropskoj instituciji, piše "Politico".

Za porciju pomfrita, koju su plaćali dva evra, navode zaposleni, sada moraju da izdvoje 2,50 evra, dok je cijena supe od luka skočila sa 80 centi na jedan evro.

Kao razlog za povećanje cijena navodi se belgijski porez na dodatnu vrijednost koji ranije nije bio naplaćivan, kao i poskupljenja od 5. avgusta zbog novih ugovora s privatnim dobavljačima.

"Jedno je supa, ali su salate, čak i kafa, mnogo skuplji sada", kaže jedan od zaposlenih iz Poljske.

Ono što dodaje so na ranu, piše "Politico", jesu primjetno niže cijene u kantinama u Evropskoj komisiji i Savjetu - institucijama koje mnogi u Parlamentu smatraju nepotrebno favorizovanim u medijima i javnosti.

Tako je supa od pasulja u Komisiji koštala samo 63 centi, dok je u Parlamentu organska supa minestrone bila u ponudi za 1,30 evra.

Ističe se i "skupa" salata od 1,30 evra za 100 grama u Parlamentu, u poređenju sa 82 centa za istu gramažu u Komisiji.

Skuplji su i vegetarijanski obroci, pa je tako čili bez mesa za parlamentarce 7,50 evra, dok je za zaposlene u Komisiji samo 4,95.

Za desert u kantini Parlamenta treba izdvojiti 4,70 evra za čizkejk, dok se kolači i pita u Komisiji mogu dobiti za samo 2,74 evra. U Evropskom savjetu, gdje se lideri država EU okupljaju tokom samita, restorani su sada zatvoreni, ali "Politico" navodi da su cijene hrane i tamo niže nego u Evropskom parlamentu.

Evroparlamentarci kažu da je najnovije poskupljenje samo jedno u nizu posljednjih nekoliko godina, te da je došlo vrijeme da podignu svoj glas.

Ipak, priznaju da je hrana u Evropskom parlamentu prilično kvalitetna, te da nije ni blizu kantine u NATO-u, gdje su uposlenici kvalitet obroka upoređivali sa napadom hemijskim oružjem.

Ipak, predstavnici sindikata zaposlenih u Evropskom parlamentu napominju da najnovije poskupljenje nije samo nerazumno, već i beskrupulozno, posebno ako se uzme u obzir da se tu ne hrane funkcioneri s najvišim platama, već nižerangirano osoblje poput pomoćnika, sekretarica, čistača, obezbjeđenja.

Ipak, jedan radnik Evropskog parlamenta na kraju kaže da jeste istina da su cijene više, ali da to, u svakom slučaju, nije nečuveno poskupljenje. Ovaj zaposleni, koji nije želio da se predstavi, kaže da hrana i nije toliko loša, a zatim se brzo ispravio: "Ipak, mislim da je daleko bolja u menzi u Strazburu". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije