Svijet

Evropol upozorava na porast nasilja ektremne desnice

Evropol upozorava na porast nasilja ektremne desnice
Foto: Europol | Evropol upozorava na porast nasilja ektremne desnice

BERLIN - Evropska policijska agencija Evropol bilježi povećan broj hapšenja povezanih s desnim terorizmom, stoji u povjerljivom "Strateškom izveštaju" Evropola do kojeg su došli njemački mediji, list "Zidojče cajtung" i javni TV servisi NDR i WDR.

Značajan porast desnog radikalizma odražava se i kroz povećan broj nasilnih incidenata u mnogim zemljama-članicama EU, navodi se u dokumentu, prenio je "Dojče vele".

Sam broj slučajeva hapšenja koja su, kako se navodi, povezana s desnim terorizmom tokom posljednje tri godine bio je u stalnom porastu, sa 12 slučajeva u 2016, na 44 u 2018. Desne grupe su, takođe, pokazale konstantan interes za oružje i eksploziv.

Kako bi stekle fizičku sposobnost i ratne vještine upotrebe oružja, kaže se u izveštaju, članovi desnih grupa nastoje pridobiti vojno i bezbjednosno osoblje, kako bi uz njihovu pomoć ovladali znanjem u oblasti nadzora i ratnih veština.

Važnu ulogu u tome igrala su i takmičenja u borilačkim sportovima, koja su koristili pripadnici desno ekstremne scene.

Evropol sa zabrinutošću napominje da desne radikalne organizacije i mreže postaju sve popularnije među mlađim i obrazovanijim slojevima stanovništva.

Povećava se i transnacionalno umrežavanje tih grupacija: Evropol spominje mreže poput "Hammerskins", "Soldiers of Odin", u Njemačkoj zabranjenu "Blood&Honor", kao i grupu "Combat 18".

Nekoliko pokrajinskih ministara unutrašnjih poslova izjasnilo se za zabranu "Combat 18", ali njemački savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer o tome još nije donio odluku.

Ipak, očekuje se da će Zehofer uskoro predstaviti plan novih mera u borbi protiv desnog ekstremizma, a odgovarajuće prijedloge za to već su mu podnijeli iz Službe za zaštitu ustavnog poretka (obaveštajne agencije) i Savezne kancelarije za kriminal.

Nasilni napadi, prema Evropolu, uglavnom su usmjereni protiv izbjeglica i azilanata, muslimana, političara ili političkih protivnika sa ljevice, ali i protiv seksualnih manjina.

Evropska policijska agencija izrazila je žaljenje zbog toga što mnogi nasilni incidenti nisu prijavljeni, jer većina nasilnih ekstremno desnih dijela u EU nisu prepoznata kao teroristička ili incidenti u vezi sa terorizmom, već se prema nacionalnom zakonodavstvu smatraju ekstremističkim aktivnostima.

Zato postoji jaz između javno dostupnih informacija i obavještenja koje države-članice prijavljuju Evropolu.

Kao rezultat toga, Evropol trenutno nema sveobuhvatnu bazu podataka o svim desnim terorističkim incidentima koji su poznati državama-članicama EU, kažu u toj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije