Svijet

Evropska komisija predstavila Strategiju vakcinacije protiv korone

Evropska komisija predstavila Strategiju vakcinacije protiv korone
Foto: Arhiva/Ilustracija | Evropska komisija predstavila Strategiju vakcinacije protiv korone

BRISEL - Evropska komisija predložila je Strategiju vakcinacije protiv COVID19, koja se fokusira prvenstveno na bezbjednosti vakcine, ali i na infrastrukturi za dostavljnje i vakcinaciju širom EU, kao i zajedničkim principima prioritizacije građana koji će biti prvi vakcinisani.

Komisija poziva države članice da osiguraju kapacitete službi za vakcinaciju i isporuku COVID-19 vakcina, lak i pristupačan pristup vakcinama za ciljane populacije, obezbjeđivanje skladištenje i transporta vakcina i jasnu komunikaciju o prednostima, rizicima i značaju COVID-19 vakcina u cilju izgradnje povjerenja javnosti.

U prijedlogu Evropske komisije navodi se da će sve države članice imati pristup vakcinama protiv COVID-19 istovremeno na osnovu veličine populacije.

Upozorava se da će ukupan broj doza vakcine biti ograničen tokom početnih faza primjene, a da bi prioritetne grupe za dobijanje vakcine trebalo da uključuju zdravstvene radnike, lica starija od 60 godina, osobe posebno ugroženog zdravstvenog stanja, neophodnu radnu snagu, osobe koje se ne mogu socijalno distancirati i socijalno-ekonomske grupe u nepovoljnijem položaju.

"Naš princip je da vakcina bude besplatna i fizički dopstupna svakom građaninu bez obzira gdje se nalazi u EU”, poručio je potpredsjednik Komsije Margaritis Shinas.

U Evropskoj komisiji kažu da je do sada sklopljenim ugovorima naručeno oko milijardu doza potencjalne vakcine protiv COVID19, a da je ”vrhunski prioritet” bezbijednost buduće vakcine.

”Sigurna i efikasna vakcina je naša najbolja šansa za pobjedu nad virusom i povratak u naš normalan život. Moramo da osiguramo da kad se jednom pronađe vakcina u potpunosti budemo spremni da je primijenimo”, kaže predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

U Evropskoj komisji ocjenjuju da se evolucija pandemije korona virusa ”vraća na nivo iz marta”, ali da je EU danas spremnija i organizovanija da joj se suprotstavi.

Dodaje se da "vakcina neće biti srebrni metak", ali će igrati centralnu ulogu u spašavanju života i suzbijanju pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije