Svijet

Evropski parlament Junkeru: Na odmoru smo do septembra

Evropski parlament Junkeru: Na odmoru smo do septembra
Foto: Ilustracija | Evropski parlament Junkeru: Na odmoru smo do septembra

BRISEL - Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani poručio je predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru da su poslanici do septembra biti na odmoru i da nastoji da ih ne uznemirava u tom periodu.

Tajani je u pismu Junkeru datiranom od 13. jula istakao da parlament ide na ljetnju pauzu te da ne bi do početka septembra trebalo da se očekuje njegov rad.

"Bio bih vam zahvalan ako biste mogli da od datuma prijema pisma, obustavite slanje bilo kakvih obavještenja ili zahtjeva za odlučivanje o budžetu" koje je u nadležnosti EP, napisao je Tajani.

Zasjedanje parlamenta bilo bi neophodno ako bi Komisija željela da prebaci novac iz jednog budžeta u drugi, recimo u slučaju reagovanja na migrantsku krizu. U toku ove godine bilo je 17 zahtjeva za budžetski transfer.

"Želio bih da Vas obavjestim kao što je uobičajeno da Evropski parlament neće držati ni plenarne sjednice ni sastanke odbora u periodu od 12. jula do 30. avgusta", napisao je Tajani u pismu u koji je Politiko imao uvid.

On je dodao da ne bi bilo fer da se parlament zamara na osnovu "principa lojalne saradnje među evropskim institucijama" i zatražio od Junkera da "preduzme neophodne mjere" da osigura da ljetnja pauza parlamenta ostane neometana.

Pismo se završava učtivim pozdravom, navodi Politiko i dodaje da je Tajani slično pismo poslao i predsjednicima institucija i tijela Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije