Svijet

Pratite nas na Google news

Evropski parlament zaprijetio vetom na sporazum o Brexitu

Evropski parlament zaprijetio vetom na sporazum o Brexitu
Evropski parlament zaprijetio vetom na sporazum o Brexitu
Srna

LONDON - Evropski parlament mogao bi da uloži veto na eventualni sporazum o "Brexitu" dogovoren sa Briselom, ako London pokuša da vodi trgovinske pregovore sa zemljama izvan bloka prije proljeća 2019. godine.

Evropski poslanici izašli su sa listom zahtjeva na sedam strana za predstojeće pregovore istakavši da će oboriti konačan sporazum ako obje strane ne budu saglasne.

U nacrtu rezolucije oni su pozvali Veliku Britaniju da bude "pridruženi član" bloka, što uključuje plaćanje članarine, umjesto potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini nakon odlaska, piše "Dejli ekspres".

Oni su upozorili i Mejovu i lidere zemalja članica EU da ne pokušavaju da postignu separatne, pojedinačne dogovore "iza naših leđa".

Rezoluciju su sinoć predstavili glavni pregovarač EU za "Brexit" Gaj Verhofštat i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije