Svijet

FBI: Saudijska Arabija iz SAD-a krijumčari optužene za teška krivična djela

FBI: Saudijska Arabija iz SAD-a krijumčari optužene za teška krivična djela
Foto: Ilustracija | FBI: Saudijska Arabija iz SAD-a krijumčari optužene za teška krivična djela

VAŠINGTON - Američki zvaničnici vjeruju kako vlasti u Saudijskoj Arabiji "gotovo sigurno" pomažu svojim državljanima da pobjegnu iz SAD-a kada su optuženi za teška kaznena djela.

U izvještaju Federalnog istražnog biroa SAD-a (FBI) navodi se kako gotovo sigurno vlasti u Saudijskoj Arabiji pomažu državljanima upletenim u teška kaznena djela, da izbjegnu sudski proces, a kako bi zaštitili imidž zemlje.

Izvještaj o aktivnostima Saudijske Arabije u SAD-u koji je zatražio Kongres potiče iz avgusta 2019.

"Saudijski državljani koji su u SAD-u upleteni u teška kaznena djela, gotovo sigurno da od strane Rijada bivaju prokrijumčareni iz SAD-a", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi kako se saudijske vlasti odlučuju na ovu metodu kako bi "prikrile sramotu" Kraljevine. Rečeno je i ukoliko američka administracija o ovome direktno ne razgovara sa Saudijskom Arabijom i ne osigura saradnju, ne čini se mogućim da će saudijski zvaničnici u skorije vrijeme okončati ovu praksu.

U javnosti dostupnom dijelu izvještaja, čiji je veći dio povjerljiv, nisu objavljeni podaci o načinu na koji saudijski zvaničnici krijumčare svoje državljane. Ipak, ovaj izvještaj je važan i s aspekta zvaničnog dokumentiranja ovakvih nepravilnosti za koje se Rijad tereti u SAD-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije