Svijet

FBI i Liban sarađuju na istrazi eksplozije

FBI i Liban sarađuju na istrazi eksplozije
Foto: Tanjug/AP | FBI i Liban sarađuju na istrazi eksplozije

FBI će se pridružiti Libanu i drugim međunarodnim istražiocima u istrazi masovne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od 170 ljudi, ranjeno na hiljade i prouzrokovana velika razaranja, izjavio je američki diplomata.

Libanske vlasti pozvale su FBI da učestvuje, a to je jedan od načina na koji Vašington može pomoći zemlji da se izbori sa posljedicama katastrofe, izjavio je u četvrtak američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl, obilazeći kvart Gemajeze, koji je oštećen 4. avgusta u eksploziji, prenosi AP.

Još se ne zna šta je bio uzrok požara odgovornog za paljenje gotovo 3.000 tona amonijum nitrata koji su godinama bili skladišteni u bejrutskoj luci. Međutim, kako navodi agencija, pojavili su se dokumenti koji pokazuju da su rukovodstvo i bezbjednosni zvaničnici u zemlji znali za zalihe.

U istrazi učestvuju i francuski istražitelji. SAD su jedan od najvećih donatora libanskih oružanih snaga. Ali Vašington smatra Hezbolah, snažnog političkog igrača u vladi i parlamentu, za terorističku grupu. Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost da pomoć ne ode vladi koju podržava Hezbolah.

Vlada je podnijela ostavku u ponedjeljak, ali ostaje u svojstvu upravitelja sredstvima. Ostavka je uslijedila gotovo nedjelju dana nakon smrtonosne eksplozije koja je razorila prijestonicu, ostavivši oko 300.000 ljudi bez krova nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije