Svijet

"Fon der Lajenova će morati da bira"

"Fon der Lajenova će morati da bira"
Foto: Tanjug/AP | "Fon der Lajenova će morati da bira"

BERLIN - Teri Rajntke, predsjednica Poslaničkog kluba stranke Zeleni u Evropskom parlamentu, izjavila je da njena stranka neće podržati Ursulu fon der Lajen, predsjednicu Evropske komisije, u "reizboru ako uđe u koaliciju sa strankom krajnje desnice Evropski konzervativci i reformisti (ECR)".

"Mi se nećemo pridružiti koaliciji ili većini, na primjer, sa ECR. Tu će Ursula fon der Lajen, ili ko god želi da gradi većinu, morati da napravi izbor", izjavila je Rajntkeova, prenosi Euronews.

Ona je upozorila da bi u slučaju koalicije Fon der Lajenove i ECR-a bili u opasnosti evropski Zeleni dogovor i plan EU da se izbori sa klimatskom krizom.

"Dosta su veće šanse da bi Zeleni dogovor bio ubijen ili makar usporen", rekla je Rajntkeova, dodajući da bi to bila "katastrofa, ne samo za klimu, već i za ekonomske izglede Evrope", prenosi "Guardian".

Iako će njena Evropska naroda stranka (EPP) osvojiti oko 175 mjesta u Evropskom parlamentu, Fon der Lajenova će morati da napravi širu koaliciju da bi imala većinu u ovoj instituciji koja broji 720 poslaničkih mjesta.

Ona je to na prošlim izborima 2019. godine uspjela sa tankom većinom od devet poslanika, iako za nju tada nisu glasali Zeleni, koji su kasnije bili zadovoljni njenom posvećenošću Zelenom dogovoru.

"Ursula fon der Lajen neće moći sama da nastavi Zeleni dogovor. To će biti moguće samo ako su Zeleni dio većine i mislim da glasači to moraju da znaju", napomenula je Rajntkeova.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 6. do 9. juna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije