Svijet

Pratite nas na Google news

Fon der Lejen: Obećavam ujedinjenu i jaku EU

Fon der Lejen: Obećavam ujedinjenu i jaku EU
Foto: Tanjug/Ap | Fon der Lejen: Obećavam ujedinjenu i jaku EU
Srna

​STRAZBUR - Ursula fon der Lejen obećala je "ujedinjenu i jaku" Evropsku uniju, nakon što je Evropski parlament odobrio njeno imenovanje za novog predsjednika Evropske komisije.

Ona je evropskim poslanicima rekla da povjerenje koje oni imaju u nju predstavlja povjerenje u Evropu.

"To je vaše povjerenje u ujedinjenu i jaku Evropu, od istoka do zapada i od juga do sjevera", istakla je Fon der Lejenova.

Fon der Lejenova je naglasila da je preuzimanje nove funkcije velika odgovornost i da njen rad počinje već danas.

Član njemačke Hrišćansko-demokratske stranke i bivši ministar odbrane rekla je da će na konstruktivan način sarađivati sa bilo kojim novim premijerom Velike Britanije o pitanju "Bregzita".

Ona nije htjela da kaže da li bi na poziciji novog britanskog premijera više voljela da vidi Borisa DŽonsona ili DŽeremija Hanta, koji su prošli u posljednji krug glasanja za tu funkciju.

Fon der Lejenova će preuzeti dužnost predsjednika Evropske komisije 1. novembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije