Svijet

Francuska protiv pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Francuska protiv pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom
Foto: Ilustracija | Francuska protiv pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

LUKSEMBURG - Francuska je i dalje protiv pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u vezi sa pridruživanjem EU i upozorava da ne može podržati te pregovore dok Unija ne reformiše "beskrajnu sapunicu" primanja novih članova.

Evropski ministri, koji treći put od juna 2018. godine pokušavaju da odobre pregovore o pristupanju sa balkanskim zemljama, razgovaraće ove sedmice u Luksemburgu o otvaranju puta Skoplju i Tirani, uz široku podršku EU i SAD.

Međutim, francuski ministar za evropska pitanja Ameli de Monšelan izjavila je da nema puta naprijed dok se ne sprovedu "duboke reforme" pravila za članstvo u EU, na koje je u julu pozvao predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Stav Francuske izazvao je zabrinutost u Briselu zbog mogućih daljih odlaganja već isplaniranog procesa, koje će produbiti sve jače veze Balkana sa Rusijom i Kinom.

Reuters navodi da se Srbija, BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, kao i samoproglašeno Kosovo, smatraju budućim članicama EU.

"Prva stvar o kojoj treba da govorimo jeste kako Evropa mora reformisati način na koji sprovodi proširenje i pregovore", istakla je Monšelan, nazivajući proces "beskrajnom sapunicom".

Ona je naglasila da taj proces, prema mišljenju Francuske, nije efikasan.

Holandija i Francuska su zabrinute zbog razgovora sa Albanijom, dok su mnoge zemlje članice NATO-a, čiji je Albanija član, isfrustrirane stavom Pariza, koji smatra da se EU suočava sa velikim izazovima kada je riječ o pristupanju još dvije zemlje sa Balkana.

Francuska tvrdi da Balkan još nosi ožiljke ratova iz 1990-ih godina i da se i danje bori sa kriminalom i korupcijom.

Njemačka je predložila kompromis započinjanjem razgovora sa Sjevernom Makedonijom prije kraja godine i usaglašavanjem da se pokrene proces za Albaniju, ali da se ne određuje datum dok Tirana ne ispuni još neke uslove.

Evropska komisija smatra da je pogrešno postavljati dodatne uslove Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su već ispunile ciljeve koje su im postavile vlade EU.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je za Reuters da je sve teže dati pristojno objašnjenje za odgađanje pristupanja zemalja Balkana EU i da je vrijeme da Brisel ispuni svoje obaveze ako su to učinili i partneri koji su se ranije dogovorili u vezi sa potrebnim koracima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije