Svijet

Francuska strahuje od napada: Islamista pobjegao iz zatvora

Francuska strahuje od napada: Islamista pobjegao iz zatvora
Foto: Ilustracija | Francuska strahuje od napada: Islamista pobjegao iz zatvora

Francuska policija je upozorila da je iz bolnice pobjegao opasni radikalni islamista, koji bi svakoga časa mogao da izvrši napad.

Antoni Pondaven (21) je iskoristio priliku da se dokopa slobode kada je iz zatvorske ćelije bio odveden na ljekarski pregled.

Pobjegao je u trenutku kada je izlazio iz zatvorskog vozila. Jedan od stražara je uspio da ga za trenutak uhvati i obori na zemlju, ali mu je pošlo za rukom da se izvuče i nastavi bijeg. U bjekstvu su mu pomagala dva saučesnika, koji su ga napolju čekali u automobilu.

Zatvoren u Brestu, zbog višestrukih krađa automobila, bjegunac je istovremeno bio zaveden u kartoteku "S", sa imenima osoba koje su se radikalizovale i predstavljaju potencijalnu opasnost po javnu bezbjednost. Navodi se da je Pondaven od malih nogu bio problematičan, a da je sada dosta opasan.

Sociolozi i strčnjaci za terorizam ističu da se u francuskim zatvorima često stvara pogodna klima za dalju radikalizaciju u kontaktu zatvorenika s uhapšenim najtvrđim islamistima.

Policijski sindikat ističe da je bjekstvo izvesno planirano iz zatvora, navodeći da u gotovo u svakoj ćeliji, i pored zabrane, postoji mobilni telefon. Zamjeraju i što ovako opasni zatvorenik nije bio bolje čuvan. Pratili su ga obični zatvorski čuvari, a ne policajci, koji, čak, nisu bili ni naoružani. Cijela Francuska juče je bila alarmirana.

Opozicija skreće pažnju da je čak 60 odsto autora napada u poslednjih nekoliko godina, u kojima je stradalo 246 Francuza, već od ranije bilo zavedeno u kartoteci "S", zbog čega je moglo da se pretpostavi da će u nekom trenutku krenuti u akciju, pa traže veću budnost države. Vlasti s druge strane ističu da u ovoj kartoteci postoji mnogo kategorija, zavisno od toga koliko je osoba opasna, a da ponekad ime na njoj figurira samo zato što je jednom bila u kontaktu s nekim ko je iz islamskog miljea, te da je nemoguće u bilo kom trenutku znati šta misli svako od dvadeset hiljada ljudi uvršćenih na ovaj spisak.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije