Svijet

Godinama kupovao tenkove, sada bi se mogao obogatiti

Godinama kupovao tenkove, sada bi se mogao obogatiti
Foto: Pixnio | Godinama kupovao tenkove, sada bi se mogao obogatiti

TURNAI - Na periferiji Turnaija, srednjovjekovnog gradića u francuskom govornom području Belgije, nalazi se skroman sivi hangar, jedva skriven iza ograde. Unutra su redovi tenkova Leopard 1 njemačke proizvodnje i drugih teških borbenih vozila, neka istih vrsta koje se nalaze visoko na ukrajinskoj listi želja.

Hangar pripada belgijskoj odbrambenoj kompaniji OIP i sadrži jednu od najvećih privatnih rezervi oružja u Evropi. "Mnogi od ovih tenkova ovdje stoje godinama. Nadajmo se da je sada vrijeme da konačno vide neku akciju u Ukrajini", rekao je Fredi Versluis, šef OIP-a, za "The Guardian".

"Ovdje imamo 50 Leoparda 1. Imamo i 38 njemačkih tenkova Gepard, 112 austrijskih lakih tenkova SK-105 i 100 italijanskih VCC2 i 70 oklopnih nosača M113", navode iz OIP-a.

Ukupno, njegova kompanija ima oko 500 oklopnih vozila na zalihama, "vjerovatno najširi privatni arsenal tenkova u Evropi", prema Versluisu, koji ima dugu istoriju u vojnom sektoru.

Nakon odsluženja vojnog roka, Versluis je proveo devet godina radeći za belgijsku vojsku u odjelu koji je bio odgovoran za kontrolu kvaliteta tenkova i municije. Godine 1989. pridružio se OIP-u, kompaniji specijalizovanoj za optičku opremu, gdje je na kraju osnovao OIP Land Systems, kompaniju-kćer koja je otkupljivala staru vojnu opremu, računajući da će jednog dana opet biti potražnje za njom.

"Ovdje je sve legalno, držimo se knjiga i imamo sve potrebne dozvole", rekao je, odbacujući insinuacije da ga to čini trgovcem oružjem.

Versluis je kupio većinu svojih trenutnih zaliha tokom posljednje dvije decenije. Tenkove je nabavio direktno od evropskih vlada. Od pada Sovjetskog Saveza, evropske su države nastojale zamijeniti neke od teških tenkova iz doba hladnog rata koji su bili skupi za održavanje, lakšim vozilima potrebnim za kraće mirovne misije širom svijeta.

Rezove u odbrani ubrzala je privredna kriza 2008., a do 2014., godine kada je Vladimir Putin anektirao Krim, evropska vojna potrošnja dostigla je istorijski nizak nivo.

U jednom od Versluisovih većih poslova, kupio je 50 tenkova Leopard 1 koje je belgijska vlada stavila van upotrebe 2014. za 37.000 evra po tenku. "To je bila tržišna cijena zbog geopolitičke situacije u to vrijeme. Ali kupovina tih rashodovanih tenkova za nas je bila velika kocka. Veliki, veliki rizik", rekao je ona, a prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije