Svijet

Godinu dana od smrti Fidela Kastra, što se promijenilo za Kubu?

Godinu dana od smrti Fidela Kastra, što se promijenilo za Kubu?
Foto: N.N. | Godinu dana od smrti Fidela Kastra, što se promijenilo za Kubu?

HAVANA - Decenijama mnogi Kubanci nisu mogli zamisliti život bez Fidela Kastra, a malo se toga promijenilo od njegove smrti prije godinu dana - reforme napreduju jako sporo, a odnosi sa Sjedinjenim Državama su zamrznuti.

Na Kubi ne postoji nijedan spomenik, nijedna ulica koja se zove po Kastru. To je bila njegova želja.

Međutim, godinu dana od njegove smrti 25. studenoga 2016., Kastrova prisutnost i dalje se itekako osjeća na karipskom otoku.

Njegove ideje uče se u školama, a mnoge njegove izreke javno su dobro. Fotografije mu krase mnoge državne zgrade. Malo se toga promijenilo za Kubance od Castrove smrti.

"Mnogo prije nego što je umro, Kastro se povukao iz vladinih aktivnosti", ističe Suzan Gratius, politikolog sa Univerziteta u Madridu, "ali je ostao simbolična ličnost i komentarisao što se događa u politici."

Reforme "na ledu"

U početku je postojala nada da će predsjednik Raul Kastro izaći iz bratove sjene i ubrzati reformski put koji je Fidel začeo, ali se to zasad nije dogodilo. 

"Reformski je put trenutno 'na ledu'. Zaustavljen je i put otvaranja prema Sjedinjenim Državama. Kubanska vlada trenutno ne želi eksperimentirati s tim", smatra Bert Hoffmann, politolog s njemačkog Giga Instituta.

"Dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću vratio se Hladni rat. To je ojačalo konzervativce na Kubi", tvrdi taj stručnjak.

Trump je opozvao niz mjera svog prethodnika Baracka Obame koje su ublažile uslove u turističkom sektoru te je zabranio poslovnu suradnju s kubanskim oružanim snagama koje kontrolišu velik dio sveukupne kubanske ekonomije.

Nakon tajanstvenih zvučnih napada na američku ambasadu u Havani, Vašington je od tamo povukao velik broj svojih diplomata.

"Tu je Raul Kastro najveći gubitnik", naglasila je kubanska disidentica Džoani Sančez na svom blogu 14ymedio.

Zatopljenje diplomatskih odnosa između Kube i SAD-a brzo je završilo, a "obje su se države vratile u vremena Hladnog rata", tvrdi Sančez.

Po vlastitoj najavi Raul Kastro u februaru iduće godine kani odstupiti s funkcije predsjednika i otvoriti put mlađem naraštaju političara, što bi ujedno trebalo biti prvi put u gotovo 60 godina da ostrvom ne vlada neko iz porodice Kastro. 

(NN/index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije