Svijet

Godinu dana talibanske vlasti u Avganistanu: Žene vraćene vijek unazad

Godinu dana talibanske vlasti u Avganistanu: Žene vraćene vijek unazad
Foto: N.N. | Godinu dana talibanske vlasti u Avganistanu: Žene vraćene vijek unazad

KABUL - Prošla je godina otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom. Kabul su zauzeli 15. avgusta 2021. godine i taj datum su proglasili državnim praznikom.

Tadašnji predsjednik Ašraf Gani i drugi zvaničnici napustili su zemlju.

Godinu dana od svrgavanja međunarodno priznate avganistanske vlade i zauzimanja moći, vratilo se ono od čega su stanovnici strahovali - brutalni režim iz devedesetih, kada su pod čvrstom talibanskom kontrolom u zemlji kamenovanja i pogubljenja bila javna, a djevojčicama je bilo zabranjeno da idu u školu.

Žene u Avganistanu danas su vraćene vijek unatrag, a djeca gladna odlaze na spavanje.

Talibansko preuzimanje vlasti izazvalo je haos u Avganistanu, iz kojeg su bježali civili jer su se plašili osvete talibana zbog saradnje sa stranim - prvenstveno američkim vojnicima ili međunarodnim organizacijama.

Više od polovine stanovništva u Avganistanu, a to je 23 miliona ljudi, nema hranu. Raste i siromaštvo, a sve teže je i zaustaviti prodaju organa.

"Godinu dana od kada su talibani preuzeli vlast svjedoci smo nevjerovatno visokog nivoa siromaštva i ekonomskog kolapsa zemlje. Ljudima su plate smanjene ili ih nemaju, pa se zadužuju. Surovo je suočavanje s realnošću, uključujući rani brak s djevojčicama ili dječji rad. To je ekstremna situacija", priča Nil Tarner, državni direktor Norveškog savjeta za izbjeglice (NRC) za Avganistan.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, došlo je do prekida isporuke međunarodne pomoći. Nijedna država nije priznala privremenu Vladu talibana. Većina zemalja, koje su napustile Avganistan zatvaranjem svojih ambasada u Kabulu, nisu se vratile.

Hiljade žena je otpušteno ili bilo prisiljeno da napustiti posao u Vladinim agencijama i u privatnom sektoru. Mali broj žena je nastavio da radi, i to u bolnicama, školama, policijskoj upravi ili na aerodromima. Osim toga, djevojčicama je dozvoljeno da pohađaju samo šest razreda osnovne škole.

"Čak i u prošlosti bilo je ograničenja i nasilja nad avganistanskim ženama, ali žene su imale nadu jer su postojale škole. Žene i djevojke su mogle da služe svojoj zemlji. Ali sada su izgubile jedinu nadu, a to je obrazovanje", rekla je Azita Narhand, aktivistkinja za ženska prava.

Bankarski sistem je skoro propao. Hiljade preduzeća je zatvoreno. Nezaposlenost, siromaštvo i glad su dostigli alarmantne nivoe. U porastu su mnoge bolesti, kao što su neuhranjenost, boginje i dječja paraliza.

Talibanski borci juče su proslavili godinu dana od ulaska u Kabul, pošto su svrgnuli legalno izabranu vlast te zemlje.

Borci su ispalili slavljeničke pucnje u vazduh u Kabulu i mahali crnobijelom zastavom.

"Ovaj dan je dan pobjede istine nad laži i dan spasa i slobode avganistanske nacije", saopštio je Zabihulah Mudžahid, portparol talibana. (RTS)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije