Svijet

Godinu dana vladavine talibana u Avganistanu: Najteže djevojčicama

Godinu dana vladavine talibana u Avganistanu: Najteže djevojčicama
Foto: Pexels/Lara Jameson | Godinu dana vladavine talibana u Avganistanu: Najteže djevojčicama
Nezavisne novine

KABUL - Vladavinu talibana u Avganistanu najteže podnose djevojčice, ističe se u novom izvještaju organizacije "Save the Children".

Godinu dana od preuzimanja vlasti talibana djevojčice su više izložene stresu, depresiji i gladi od dječaka, navodi se u izvještaju.

Skoro polovina avganistanskih djevojčica ne ide u školu u odnosu na oko 20 odsto dječaka, kaže Kris Njamandi, direktor organizacije "Save the Children" u Avganistanu.

"One propuštaju više obroka, pate od izolacije i emocionalnog stresa i ostaju kod kuće, dok dječaci idu u školu. Ovo je humanitarna kriza, ali i katastrofa za prava djeteta", rekao je Njamandi.

Organizacija za brigu o djeci otkriva da su ekonomska kriza, suša i nova ograničenja koja talibani uvode za žensko školovanje razorili živote djevojčica, prenosi Euronews.

Iz ove organizacije saopštili su da su djevojke s kojima su pričali prijavile porast broja dječjih brakovima kojima porodice nastoje da poboljšaju finansijsku situacija.

Talibani su došli na vlast u avgustu prošle godine, nakon što su vodili ofanzivu širom Avganistana poslije povlačenja američkih trupa iz zemlje.

Njamandi je pozvao međunarodnu zajednicu da obezbijedi humanitarna sredstva Avganistanu kako bi se poboljšala situacija za djecu u zemlji. 

On kaže da se rješenje ne može naći samo u Avganistanu, nego i na mjestima moći i u kancelarijama globalnih političkih lidera, aludirajući na to da svijet ne čini dovoljno za poboljšanje životnih uslova djevojčica u Avganistanu.

"Ako se ne obezbijedi hitno humanitarno finansiranje i ne pronađe način da bankarski sistem podrži rastuću ekonomiju, životi djece će biti izgubljeni, a veliki broj dječaka i djevojčica će zauvijek izgubiti djetinjstvo zbog rada, braka i kršenja prava", upozorio je Njamandi.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije