Svijet

Godišnjica implozije podmornice Titan: Planiraju se nove ekspedicije (VIDEO)

Godišnjica implozije podmornice Titan: Planiraju se nove ekspedicije (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Godišnjica implozije podmornice Titan: Planiraju se nove ekspedicije (VIDEO)

​Prošlo je tačno godinu dana od kada je podmornica Titan tragično implodirala na putu ka olupini Titanika.

Sada, zastrašujući video prikazuje koliko je duboko podmornica zaronila prije nego što ju je zdrobio ogroman pritisak vode.

Ključni video, kreiran od strane španske animacione kompanije MetaBallStudios, postepeno se spušta kroz digitalni podvodni pejzaž, prikazujući dubinu do koje je Titan stigao prije nego što je doživio katastrofu.

Podmornica Titan - kojom je upravljala američka firma OceanGate - započela je svoj zaron ujutru 18. juna 2023. godine, ali je kontakt sa matičnim brodom izgubljen samo sat i 45 minuta nakon zarona.

Nakon četvorodnevne potrage, daljinski upravljano podvodno vozilo (ROV) tragično je otkrilo olupinu Titana, nedaleko od pramca Titanika.

Svi putnici na brodu - Šahzada Davud i njegov devetnaestogodišnji sin Sulejman, britanski milijarder Hejmiš Harding, francuski istraživač Pol-Anri Nardžolet i izvršni direktor OceanGatea, Stokton Raš - poginuli su na licu mjesta u trenutku kada je Titan doživio "katastrofalnu imploziju", utvrdile su tamošnje vlasti.

Raš - koji je promovisao karte po cijeni od 150.000 dolara - opisao je putovanje podmornicom Titan kao "bezbjednije od prelaska ulice". On je više puta ignorisao zastrašujuća upozorenja da je njegova podmornica smrtonosna zamka koja bi "mogla ubiti nekoga", nazivajući ih "ozbiljnim ličnim uvredama".

Katastrofalna implozija Titana bila je izazvana naglim prelaskom sa niskog na visok pritisak unutar podmornice, vjerovatno uzrokovanim defektom u njenim zidovima.

U dubinama okeana, pritisak raste do te mjere da samo posebno prilagođeni organizmi mogu preživjeti. Režiser filma Titanik, Džejms Kameron, koji je poznat po svojim misijama u dubokom moru, rekao je da je Titan imao "tri potencijalne tačke kvara" i ukazao da je njegova "Ahilova peta" bio trup od ugljeničnih vlakana.

Međutim, američka obalska straža još uvijek istražuje šta je tačno dovelo do implozije.

"Blisko sarađujemo sa našim domaćim i međunarodnim partnerima kako bismo osigurali sveobuhvatno razumijevanje incidenta," rekao je predsjednik odbora Džejson Nojbauer u izjavi u petak.

Titan je opisan kao podmornica, ali je zapravo bio podvodni brod. Podmornica je nezavisna krstarica sa sopstvenim napajanjem i sistemom za obnovu vazduha, dok podvodni brod mora biti podržan od strane površinskog broda ili tima na obali.

U prosjeku, podmornice mogu zaroniti do maksimalne dubine od oko 450 metara, prema "Marine Insightu". Međutim, podmornica Titan kompanije OceanGate bila je dizajnirana da dostigne dubine veće osam puta od ovoga, sa maksimalnom dubinom od 4.000 metara.

Uprkos prošlogodišnjoj tragičnoj ekspediciji, istraživači i dalje planiraju zaroniti do mjesta olupine Titanika kako bi istražili brzo propadajući brod.

Naime, kompanija sa sjedištem u Džordžiji, koja posjeduje prava na spasavanje Titanika, nazvana RMS Titanic Inc, planira da posjeti potopljeni brod u julu koristeći ROV-ove.

I Lari Konor, milijarder iz oblasti nekretnina iz Ohaja, najavio je da lično planira putovanje do olupine u dvosjednom podvodnom brodu 2026. godine.

U međuvremenu, australijski milijarder Klajv Palmer obećao je da će rekonstruisati čuveni brod po procjenjenoj cijeni od milijardu funti. "Titanik II", koji će biti gotov do 2027. godine, blisko će oponašati originalne specifikacije broda, dok će uključivati moderne navigacione i bezbjednosne sisteme iz 21. vijeka, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije