Svijet

Govor potpredsjednika "28. Juna" u UN: Dolazim iz zemlje koja je bombardovala samu sebe

Govor potpredsjednika "28. Juna" u UN: Dolazim iz zemlje koja je bombardovala samu sebe
Foto: Screenshot | Govor potpredsjednika "28. Juna" u UN: Dolazim iz zemlje koja je bombardovala samu sebe

ŽENEVA - Potpredsjednik organizacije "28. Jun" Milo Dubak održao je govor u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi gdje je oštro osudio NATO bombardovanje Jugoslavije nedelju prije dvadesetogodišnjice ovog događaja.

Na 40. zasjedanju savjeta za ljudska prava gdje se razgovaralo o rasizmu, diskriminaciji i ksenofobiji, govor Dubaka izazvao je burne reakcije nakon što je istakao apsurdnu poziciju Crne Gore pri NATO savezu rekavši:

"Razlikujem se ovdje danas po tome što sam jedini govornik koji dolazi iz zemlje koja je faktički samu sebe bombardovala".

On je podsjetio na riječi Jensa Stoltenberga da je "Crna Gora bombardovana za njeno dobro".

"Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nedavno je saopštio da smo bombardovani 'za naše dobro', kao i da je članstvo u Alijansi koja je bombardovala moju školu u našem interesu. Šta god da je razlog, jedno je sigurno, da bi zapadni Balkan išao naprijed međunarodna zajednica mora podržati i predvoditi multietnička rješenja", rekao je Dubak.

Nastavak svog govora iskoristio je kako bi istakao štetno djelovanje osiromašenog uranijuma koji je, kako kažu u pomenutoj organizaciji, donio "decenije patnje". 

Zaključio je govor rekavši da će 28. Jun iskoristiti svoj specijalni konsultatitvni status pri Ujedinjenim Nacijama kako bi započeo ambiciozan projekat koji će se fokusirati na tri glavna principa i osigurati put naprijed: pravdu, pomirenje i prevenciju.

Iz "28. Juna" navode da će multietnički i multireligiozni projekat trajai nekoliko mjeseci i istraživai posljedice bombardovanja i njene efekte na region danas.

"Ovaj podvig traži podršku međunarodne zajednice a kulminiraće specijalnom sjednicom koju će predvoditi 28. Jun u Ženevi i Njujorku", saopšteno je iz organizacije "28. Jun".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije