Svijet

Građani u Ekvadoru izglasali niz mjera za borbu protiv bandi

Građani u Ekvadoru izglasali niz mjera za borbu protiv bandi
Foto: Tanjug/AP | Gradani u Ekvadoru izglasali niz mjera za borbu protiv bandi

KITO - Na referendumu u Ekvadoru građani su velikom većinom glasali za pooštravanje sigurnosnih mjera uslijed povećanja nasilja kriminalnih grupa u toj zemlji.

Dijana Atamaint, predsjednica Državnog izbornog savjeta objavila je da su građani Ekvadora glasali za sve bezbjednosne mjere, a da su odbili dva kontroverzna ekonomska prijedloga, prenosi AP.

"Odbranili smo državu. Sad ćemo imati alate potrebne da se borimo protiv prestupnika i vratimo mir porodicama Ekvadora", napisao je Danijel Noboa, ekvadorski predsjednik na društvenim mrežama.

Mjere izglasane na jučerašnjem referendumu, na kojem je pravo glasa imalo oko 13 miliona građana, uključuju, između ostalog, angažovanje vojske u borbi protiv bandi i produženje zatvorskih kazni za osuđene trgovce drogom, prenosi Euronews.

Prošle godine stopa ubistava u Ekvadoru dostigla je 40 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, što je jedna od najviših u regionu.

Noboa je u januaru pokrenuo akciju protiv kriminalnih grupa, nakon što su maskirani naoružani ljudi zlostavljali lokalno stanovništvo i preuzeli kontrolu nad TV stanicom dok je program bio u toku.

Nakon tih dešavanja, Noboa je situaciju okarakterisao kao "unutrašnji sukob", što mu je omogućilo da iskoristi predsjednička ovlašćenja u vanrednim slučajevima i rasporedi vojsku u potjeri za oko 20 bandi koje su sada klasifikovane kao terorističke.

Ekvador, koji je do skoro važio za jednu od najmirnijih zemalja Latinske Amerike, prošle godine je zahvatio talas nasilja koji je potekao iz susjedne Kolumbije, najvećeg svjetskog proizvođača kokaina, navodi AP.

Direktor zatvora ubijen na dan referendum

Direktor ekvadorskog zatvora Manabi broj četiri, Kosme Damijan Parales Merčan, ubijen je na dan referenduma, saopštila je ekvadorska Agencija za zatvore (SNAI).

Agencija nije navela više detalja o smrti Paralesa koji je rukovodio zatvorom Manabi broj 4 na zapadu Ekvadora.

Agencija je saopštila da će sarađivati sa istražnim organima na pronalaženju odgovornih za to ubistvo, prenio je Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije