Svijet

Građani Đenove upozoravali nadležne da most propada

Građani Đenove upozoravali nadležne da most propada
Foto: Ilustracija | Građani Đenove upozoravali nadležne da most propada
Tanjug

ĐENOVA - Ljudi koji su živjeli ispod mosta u Italiji koji se srušio prošle sedmice i koji je odnio 43 života, godinama su znali da se most raspada, jer su dijelovi te građevine padali po njihovim domovima i kolima.

Mjesec dana prije nesreće, građani su se sastali sa zvaničnicima zaduženim za održavanje mosta u Ðenovi kako bi saznali šta će biti preduzeto. 

Viseći most dug 1,2 kilometra, povezivao je ovaj lučki grad sa Francuskom i polako se decenijama urušavao pod dejstvom morskog vazduha, a život stanara ispod njega postajao je sve nepodnošljiviji.

Neprekidno i glasno škripanje mosta zbog kojeg nisu mogli da spavaju bio je razlog zbog kojeg su se 18. jula obratili dvojici zvaničnika kompanije koja održava puteve u Italiji, a snimak tog sastanka objavila je gradska vlada u Ðenovi, prenosi "Reuters".

Međutim, niko nije postavio pitanje bezbjednosti mosta starog 51 godinu, što je samo potvdrilo koliko je čvrsto povjerenje koje je javnost u sjevernom delu Italije imala u institucije, a koje je poslije ove tragedije uzdrmano.

Oni koji su živjeli u sjenci mosta decenijama i koji su bili svjedoci njegovog konstantnog propadanja nisu ni pomislili da bi mogao da se sruši, navodi agencija.

Pitanje koje je na sastanku 18. jula postavio lokalni političar Mauro Avenjente, a koje je bilo najbliže problemu, "da li je iko napravio prognozu koliko će most još trajati", ostalo je bez odgovora u masi drugih pitanja koja su postavili građani na tom sastanku.

Nakon nesreće, kada su desetine kola i kamiona završile u rijeci pod tonama betona i čelika, Avenjente je rekao da su svi znali da je most u lošem stanju i dodao:

"Svaki put kada bih se vozio tuda, ubrzavao bih". 

Neki građani tvrde da je 80-ih godina prošlog vijeka pripreman prijedlog prema kojem bi trebalo da dobiju obeštećenje oni kojima automobile ošteti materijal koji pada s mosta.

To što niko od nadležnih iz svih partija nije ni razmišljao da zatvori most ili barem da limitira saobraćaj sada je pod istragom tužilaštva u Ðenovi. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Frizirani podaci

Tako i kod nas, narod niko ne sluša. Onako je kako gazda kaže.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije