Svijet

Građani Đenove upozoravali nadležne da most propada

Građani Đenove upozoravali nadležne da most propada
Foto: Ilustracija | Građani Đenove upozoravali nadležne da most propada

ĐENOVA - Ljudi koji su živjeli ispod mosta u Italiji koji se srušio prošle sedmice i koji je odnio 43 života, godinama su znali da se most raspada, jer su dijelovi te građevine padali po njihovim domovima i kolima.

Mjesec dana prije nesreće, građani su se sastali sa zvaničnicima zaduženim za održavanje mosta u Ðenovi kako bi saznali šta će biti preduzeto. 

Viseći most dug 1,2 kilometra, povezivao je ovaj lučki grad sa Francuskom i polako se decenijama urušavao pod dejstvom morskog vazduha, a život stanara ispod njega postajao je sve nepodnošljiviji.

Neprekidno i glasno škripanje mosta zbog kojeg nisu mogli da spavaju bio je razlog zbog kojeg su se 18. jula obratili dvojici zvaničnika kompanije koja održava puteve u Italiji, a snimak tog sastanka objavila je gradska vlada u Ðenovi, prenosi "Reuters".

Međutim, niko nije postavio pitanje bezbjednosti mosta starog 51 godinu, što je samo potvdrilo koliko je čvrsto povjerenje koje je javnost u sjevernom delu Italije imala u institucije, a koje je poslije ove tragedije uzdrmano.

Oni koji su živjeli u sjenci mosta decenijama i koji su bili svjedoci njegovog konstantnog propadanja nisu ni pomislili da bi mogao da se sruši, navodi agencija.

Pitanje koje je na sastanku 18. jula postavio lokalni političar Mauro Avenjente, a koje je bilo najbliže problemu, "da li je iko napravio prognozu koliko će most još trajati", ostalo je bez odgovora u masi drugih pitanja koja su postavili građani na tom sastanku.

Nakon nesreće, kada su desetine kola i kamiona završile u rijeci pod tonama betona i čelika, Avenjente je rekao da su svi znali da je most u lošem stanju i dodao:

"Svaki put kada bih se vozio tuda, ubrzavao bih". 

Neki građani tvrde da je 80-ih godina prošlog vijeka pripreman prijedlog prema kojem bi trebalo da dobiju obeštećenje oni kojima automobile ošteti materijal koji pada s mosta.

To što niko od nadležnih iz svih partija nije ni razmišljao da zatvori most ili barem da limitira saobraćaj sada je pod istragom tužilaštva u Ðenovi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije