Svijet

Građani Stokholma napravili obruč oko džamije

Građani Stokholma napravili obruč oko džamije
Foto: Anadolija | Građani Štokholma napravili obruč oko džamije

STOKHOLM - Građani glavnog grada Švedske, kako bi muslimanima omogućili da neometano obave džuma-namaz, muslimansku molitvu petkom, napravili su obruč oko džamije u Stokholmu i tako ostali sve do kraja molitve.

Širom svijeta i dalje traju reakcije na prošlosedmični teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču, u kojima je ubijeno najmanje 50 muslimana.

Tako su se danas ispred džamije u Stokholmu okupili brojni građani i formirali obruč oko džamije kako bi vjernicima omogućili da neometano obave džuma-namaz.

Među građanima koji su se na današnjem skupu solidarisali s muslimanima bila je i ministrica kulture ove zemlje Amanda Lind.

"Veoma sam sretna zbog činjenice da je ovdje prisutno ovoliko ljudi", izjavila je Lind.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ona je takođe, istakla kako je cilj današnjeg skupa iskazati stav protiv terorističkih napada na Novom Zelandu, ali i protiv svakog vida nasilja, rasizma i islamofobije.

"Protivimo se svakom napadu na društvo", kazala je Lind.

Građani Stokholma nisu prekidali obruč sve dok molitva nije okončana. Predstavnici islamske zajednice su po završetku molitve okupljenje građane počastiti kafom, vodom i hurmama, te im se zahvalili na podršci.

POVEZANA VIJEST:

Predivna poruka Engleza nakon napada u Krajstčerču: Vi se molite, ja čuvam stražu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije