Svijet

Građani upozoreni: Moguća erupcija vulkana na Kanarima

Građani upozoreni: Moguća erupcija vulkana na Kanarima
Foto: Pixabay/Ilustracija | Građani upozoreni: Moguća erupcija vulkana na Kanarima

LA PALMA - Zvaničnici na Kanarskim ostrvima upozorili su danas na moguću erupciju vulkana Tenegia blizu La Palme, na šta je ukazalo oko 4.200 potresa zabilježenih od 11. septembra koji postaju sve intenzivniji.

Slična situacija dovela je u oktobru 2011. godine do erupcije podvodnog vulkana nedaleko od obale El Jero na Kanarskim ostrvima, prenosi El Pais.

Tim eksperata koji prati situaciju saopštio je da vulkanska magma bubri pod zemljom i da može da dovede do erupcije vulkana u narednih nekoliko dana ili nedjelja, zbog čega je proglašeno žuto upozorenje na erupciju, što je drugo upozorenje.

Direktorka Nacionalnog geografskog instituta Marija Hose Blanko rekla je da sve ukazuje na to da će se razviti u zemljotrese veće magnitude koji će biti intenzivniji i koje će i stanovništvo osjetiti.

Posljednja erupcija vulkana u la Palmi bila je 1971. godine kada je Tengia izbacivala lavu više od tri nedjelje, a nakon toga situacija je bila mirna do 2017. godine kada su se nastavile seizmičke aktivnosti.

Od 11. septembra desilo se oko 4.200 manjih potresa koji ukazuju na tu aktivnost, od kojih je najjači bio tri stepena, što ukazuje da lava želi da izbije ispod površine zemlje.

Posljednji potres bio je na samo tri kilometra ispod površine zemlje.

Zvaničnici su apelovali na građane da ostanu smireni, ali na oprezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije