Svijet

Gradonačelnik Venecije: Ko uzvikne 'Alahu Akbar' biće ubijen; Prvi uzviknuo gradonačelnik Firence

Gradonačelnik Venecije: Ko uzvikne 'Alahu Akbar' biće ubijen; Prvi uzviknuo gradonačelnik Firence
Foto: Ilustracija | Gradonačelnik Venecije: Ko god uzvikne 'Alahu Akbar' biće ubijen; Prvi uzviknuo gradonačelnik Firence

Luiđi Brunaro, gradonačelnik Venecije, rekao je da je ovaj grad spreman da se nosi sa teroristima, te poručio da će svako ko uzvikne "Alahu Akbar", biti ubijen. On je naredio snajperistima da pucaju u svakoga ko počne da uzvikuje frazu koja prevedena sa arapskog znači "Bog je veliki".

On je dodao da je Venecija sigurniji grad od Barselone gdje je prošle sedmice u terorističkom napadu poginulo 14 osoba, a više od 100 povrijeđeno.

"Za razliku od Barselone mi držimo 'podignut gard' zbog naše sigurnosti", rekao je Brunaro, nakon čega je dobio veliki aplauz prisutnih.

"Ako neko pokuša da se zaleti na Trg Svetog Marka uzvikujući 'Alahu Akbar'. Reći ću to i na venecijanskom - 'Ghe Sparemo (upucaćemo ih)", nastavio je gradonačelnik Venecije.

On je potom podsjetio na akciju u martu, kada su četvorica osumnjičenih uhapšeni u Veneciji, koji su planirali da "ubiju stotine turista tako što bi digli poznati most Rialto".

"Oni žele da idu Alahu, i mi ćemo ih njemu poslati prije nego što naprave bilo kakvu štetu", rekao je Brunaro, na konferenciji o terorizmu.

Nakon konferencije Brunaru je među prvima prišao gradonačelnik Firence Dario Nardela i uzviknuo "Alahu Akbar", što su zabilježile kamere.

On je želio da se našali sa svojim kolegom iz Venecije, ali je tom prilikom uvrijedio vijernike, ali i porodice žrtava terorizma, pa je kasnije morao da se izvinjava.

"Izvinjavam se zbog svog poteza. Nije mi bila namjera da uvrijedim bilo koga, niti da od vjere pravim šalu, kao ni od tragičnih događaja. Ustvari sam se ogradio od izjava mog kolege Brunara o muslimanima", rekao je Nardela.

Brunaro je sa druge strane rekao da nikada nije bio politički korektan.

"Zbog toga trebamo da zaustavimo dolazak ljudi iz sjeverne Afrike u Italiju" rekao je Brunaro.

Frazu "Alahu Akbar" prvi put je upotrijebio prorok Muhamed u sedmom vijeku, i označavala je povezanost sa Bogom.

Kasnije, u modernije vrijeme frazu sve češće upotrebljavaju teroristi tokom svojih krvavih pohoda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije