Svijet

Grčka ratifikovala sporazum s Egiptom o pomorskim granicama

Grčka ratifikovala sporazum s Egiptom o pomorskim granicama
Foto: Pixabay/Ilustracija | Grčka ratifikovala sporazum s Egiptom o pomorskim granicama

ATINA - Grčki parlament ratifikovao je danas sporazum o pomorskim granicama između Grčke i Egipta, u trenutku povećanih tenzija s Turskom zbog spora u vezi s energetskim resursima u istočnom Mediteranu.

Sporazum koji je zaključen početkom avgusta i koji je egipatski parlament već ratifikovao, razljutio je Tursku koja je u istočno Sredozemlje uputila svoj brod za ispitivanje nalazišta gasa u moru.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske oštro je osudilo takav sporazum između Grčke i Egipta kojim se, kako kaže, negiraju prava Turske koja ima najdužu obalu na Mediteranu.

Ističući kako se Grčka i Egipat uopšte ne graniče na moru, tursko ministarstvo je saopštilo da je grčko-egipatski sporazum ništavan i nepostojeći.

Naglasivši da se granice koje su Grčka i Egipat zamislili na istočnom Mediteranu nalazi u turskom epikontinentalnom pojasu, zvanična Ankara je poručila da ne priznaje takve dogovore ni za stolom, ni na terenu.

Grčka i Turska, obje članice NATO, spore se oko kontrole nad vodama istočnog Mediterana i prava na eksploataciju ugljo-vodonika.

Do eskalacije tenzija je došlo kada je Turska ratna mornarica 10. avgusta saopštila da će njen brod "Oruč Reis" u naredne dvije nedjelje sprovoditi istraživačko bušenje u spornom području.

Slična najava Turske prošlog mjeseca je izazvala spor, a nakon intervencije njemačke kancelarke Angele Merkel, Ankara je pristala da odloži operacije.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je prethodno sporazum Grčke s Egiptom kojim se postavlja pomorska granica između dvije zemlje i obilježava ekskluzivna ekonomska zona za pravo na istraživanje nafte i gasa, nazvao "ništavnim" i ocijenio da je to odgovor na sporazum Turske i međunarodno priznate libijske vlade.

I Grčka i Turska učestvuju u vojnim vježbama u toj oblasti. Francuska, Italija, Kipar i Grčka izvode trodnevnu vazdušnu i vojnu vežbu u istočnom Mediteranu. A Turska je najavila vojne vježbe početkom septemba kod njene južne obale, preko puta Kipra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije