Svijet

Grčki željezničari nastavili štrajk

Grčki željezničari nastavili štrajk
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Grčki željezničari nastavili štrajk

ATINA - Grčki željezničari nastavili su danas štrajk u znak protesta zbog bezbjednosnih uslova, šesti dan nakon željezničke nesreće u kojoj je poginulo 57 ljudi.

Prometna željeznička ruta koja povezuje prijestonicu Atinu sa Solunom na sjeveru zemlje obustavljena je dok traje istraga o nesreći koja se dogodila 28. februara na ovoj dionici kada su se direktno sudarili putnički i teretni voz.

Gotovo sve žrtve, među kojima su mnogi studenti, bile su u brzom putničkom vozu koji je udario u teretni.

Neprekidni štrajk željezničkih radnika od nesreće doveo je do zastoja putničkih i teretnih željezničkih usluga širom Grčke.

Sindikati željezničara i mašinovođe produžili su štrajk do srijede, 8. marta, ističući da su bezbjednosni sistemi u cijeloj željezničkoj mreži godinama nefunkcionalni.

Nesreća je izazvala i demonstracije protiv vlasti tokom prošle sedmice širom zemlje, uključujući skup kojem je juče u centru Atine prisustvovalo 10.000 ljudi. Demonstranti su zahtijevali bolje bezbjednosne standarde na željezničkoj mreži.

Željeznički službenik koji je bio na dužnosti u vrijeme nesreće zadržan je u pritvoru do suđenja.

Sindikati kažu da se željeznička mreža u zemlji urušava zbog smanjenja troškova i nedovoljnih investicija, kao posljedica iscrpljujuće dužničke krize koja je zadesila Grčku od 2010. do 2018. godine.

Vlasti to nisu osporile, a premijer Kirijakos Micotakis juče je priznao da je moguće da je višedecenijski nemar doprinio katastrofi.

Grčka je prodala svog državnog željezničkog operatera u okviru međunarodnog programa pomoći 2017. godine italijanskoj kompaniji "Ferovie delo Stato Italijane". Sada nazvana "Helenik trejn", kompanija je odgovorna za putnički i teretni transport, dok je grčka državna kompanija OSE odgovorna za željezničku infrastrukturu.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je na "Tviteru" nakon razgovora sa Micotakisom da će EU pružiti tehničku podršku Grčkoj kako bi joj pomogla da modernizuje svoje željeznice i poboljša bezbjednost.

"Bezbjednost u željeznici je najvažnija", naglasila je ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije