Svijet

Gutereš osudio napad na diplomatsko predstavništvo Irana u Damasku

Gutereš osudio napad na diplomatsko predstavništvo Irana u Damasku
Foto: Tanjug/AP | Gutereš osudio napad na diplomatsko predstavništvo Irana u Damasku

NJUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napad na diplomatsko predstavništvo Irana u Damasku, ističući da se mora poštovati princip nepovredivosti diplomatskih i konzularnih prostorija i osoblja u svim slučajevima u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je njegov portparol Stefan Dižarik.

Dužarik je naveo da generalni sekretar podsjeća sve strane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu, uključujući humanitarno pravo, ako je primjenjivo.

"Generalni sekretar ponavlja svoje pozive svim zainteresovanim da izbjegavaju napade koji bi mogli naštetiti civilima i oštetiti civilnu infrastrukturu", saopštio je Dužarik.

On je dodao da generalni sekretar poziva sve zainteresovane da budu uzdržani i izbjegnu dalju eskalaciju, objavljeno je na sajtu UN, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, svaka pogrešna procjena mogla bi da dovede do šireg sukoba u već nestabilnom regionu, sa razornim posljedicama po civile koji već doživljavaju neviđenu patnju u Siriji, Libanu, okupiranoj palestinskoj teritoriji i širem Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije