Svijet

Gvineja nakon puča otvorila granice

Gvineja nakon puča otvorila granice
Foto: Printscreen | Gvineja nakon puča otvorila granice
Tanjug

KONAKRI - Gvineja je nakon puča, ponovo otvorila svoje kopnene i vazdušne granice iz komercijalnih i humanitarnih razloga, izjavio je danas vojni portparol.

Vojnici koji su svrgnuli gvinejskog predsjednika Alfe Kondea pozvali su njegove ministre i najviše zvaničnike vlade na sastanak, dan nakon nasilnog svrgavanja sa vlasti, koje je izazvao međunarodnu osudu.

Portparol elitne vojne jedinice koja je izvela puč rekao je na državnoj televiziji da će se nedolazak na sastanak smatrati "pobunom", prenosi Rojters.

Saobraćaj je obnovljen, a neke prodavnice su ponovo otvorene oko glavnog upravnog okruga Kalum u Konakriju, koji je u nedjelju tokom cijelog dana bio poprište snažne pucnjave dok su se specijalne snage borile sa vojnicima lojalnim Kondeu.

Portparol vojske rekao je na televiziji da su kopnene i vazdušne granice takođe ponovo otvorene.

Neizvjesnost, međutim, ostaje jer, dok elitna vojna jedinica izgleda drži predsjednika Kondea u pritvoru, drugi dijelovi vojske se još nisu javno oglasili.

Jedinicu specijalnih snaga vodi bivši oficir francuskog legionara, pukovnik Mamadi Dumbuja, koji je u nedjelju na državnoj televiziji rekao da su "siromaštvo i endemska korupcija" natjerali njegove snage da smijene Kondea sa funkcije.

Vojni udar naišao je na osudu nekih od najjačih saveznika Gvineje.

Afrička unija osudila je državni udar koji je izvela vojska u Gvineji i zatražila hitno oslobađanje predsjednika Alfe Kondea.

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije takođe su osudile udar koji je izvela vojska u Gvineji i zatražile hitno oslobađanje uhapšenog predsjednika Kondea.

"Ovakve akcije mogle bi da ograniče sposobnost Sjedinjenih Država i drugih međunarodnih partnera Gvineje da podrže zemlju", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije