Svijet

Haftar mobilizuje snage u blizini Tripolija

Haftar mobilizuje snage u blizini Tripolija
Foto: AP/Ilustracija | Haftar mobilizuje snage u blizini Tripolija

TRIPOLI - Vođa pobunjenika na istoku Libije Kalifa Haftar okupio je svoje snage u blizini Tripolija pripremajući se za nastavak napada na libijsku prestonicu.

"Emiratska blindirana vozila i topovi primijećeni su kako napreduju prema gradu Tarhunahu, jugoistočno od Tripolija", izjavio je za AA izvor blizak Vladi koju podržavaju Ujedinjene nacije (UN).

Ovaj potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je Haftar napustio pregovore u Moskvi ne potpisavši sporazum o primirju i vratio se u Libiju, zatraživši prethodno još jedan dan kako bi razmislio o sporazumu.

"Podrška Haftarovim snagama i dalje traje uprkos primirju, što dokazuje da je želio da se prekidom vatre reorganizuju njegove snage", izjavio je neimenovani izvor.

Zaraćene strane u libijskom konfliktu su 12. januara najavile prekid vatre kao odgovor na poziv predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdoana.

Libijske sukobljene strane sastale su se u ponedjeljak u Moskvi na pregovorima o sporazumu o prekidu neprijateljstava i započinjanju političkog dijaloga. Nakon više od osam sati pregovora, čelnik Libijske vlade nacionalnog jedinstva Fajez al-Saradž potpisao je sporazum, dok je Haftar pregovore napustio.

On je u aprilu prošle godine pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom "Borkan al-Ghadab". Haftar je 12. decembra prošle godine saopštio da pokreće novi napad na Tripoli.

Libija se našla u dubokoj političkoj i sigurnosnoj krizi od 2011. godine kada je ubijen libijski vođa Muamer Gadafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Jedan od tabora nalazi se na istoku te zemlje, uz podršku uglavnom Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, i drugi sa sjedištem u Tripoliju, kojeg priznaju Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije