Svijet

Haiti: Vođa bande najavio nerede zbog ubistva predsjednika

Haiti: Vođa bande najavio nerede zbog ubistva predsjednika
Foto: Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix | Haiti: Vođa bande najavio nerede zbog ubistva predsjednika
Tanjug

PORT-O-PRENS - Više od 1.000 demonstranata okupilo se danas oko jednog od najzloglasnijih vođa bandi na Haitiju koji je najavio da će organizovati proteste zbog ubistva predsjednika Žovnela Moiza.

Prisutni, koji su uglavnom bila odjeveni u bijelo, skandirali su ime Džimija Čerizija, bivšeg policajca koji sada vodi "G9", takozvanu federaciju devet bandi koje su zvaničnici optužili za skok nasilja i otmica posljednjih mjeseci, prenosi AP.

"Svi treba da sačekaju moju naredbu prije nego što odgovorimo na ubistvo Žovnela Moiza", poručio je Čerizije, čiji je nadimak "Roštilj" i za kojeg policija tvrdi da stoji iza nekoliko nedavnih masakra čije su žrtve bili civili iz zajednica kojima upravljaju druge bande.

Čerizije je ranije najavio da će njegovi ljudi izaći na ulice u znak protesta zbog ubistva predsjednika Moiza i zaprijetio da će siromašnu karipsku zemlju uvući dublje u haos.

Žovnel Moiz ubijen je 7. jula, a njegova supruga je tada povrijeđena i prebačena na liječenje u bolnicu u Majamiju na Floridi, a vlasti Haitija saopštile su da su atentat izveli strani, obučeni atentatori, 26 Kolumbijaca i dva Amerikanca porijeklom sa Haitija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije