Svijet

Haiti dobio premijera

Haiti dobio premijera
Foto: Tanjug/AP | Haiti dobio premijera

PORT-O-PRENS - Prelazni savjet Haitija je danas imenovao za novog premijera Gerija Konila, bivšeg premijera te države i regionalnog direktora UNICEF-a za Južnu Ameriku i Karibe.

Konil će zamijeniti privremenu premijeru Majkla Patrika Boisverta, koja je imenovana nakon što je premijer Arijel Anri podnioo ostavku u aprilu, prenosi Si-Bi-Es.

Novi premijer će pred sobom imati izazove siromaštva, inflaciju od 29 odsto i nasilne bande koje drže oko 80 odsto prestonice Port-o-Prens pod svojom kontrolom.

U glavnom gradu su bande proterale preko 360.000 ljudi iz svojih domova, a jedan kontroliše brojne ključne puteve, koji koriste da zaustavljaju prevoz neophodnih dobara. Prelazni savjet takođe mora da izabere prelaznu izbornu komisiju da bi se održao izbori, a neobnovljiv mandat Savjeta ističe 7. februara 2026. kada će na vlast stupiti novi predsjednik, posle izbora koji moraju da se održe do kraja 2025. godine.

Bivši premijer Anri je bio u zvaničnoj poseti Keniji 29. februara kada je koalicija moćnih bandi otpočela pobunu u kojoj je preuzela kontrolu nad više policijskih stanica i oslobodila preko 4.000 zatvorenika iz dva najveća zatvora u zemlji, podsjeća Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije