Svijet

Hakeri prekinuli emitovanje takmičenja za "Pjesmu Evrovizije"

Hakeri prekinuli emitovanje takmičenja za "Pjesmu Evrovizije"
Foto: Tanjug/AP | Hakeri prekinuli emitovanje takmičenja za "Pjesmu Evrovizije"

TEL AVIV - Gledaoci takmičenja za "Pjesmu Evrovizije" u krugu od 1,2 kilometra oko mjesta održavanja manifestacije u Tel Avivu upozoreni su tokom prve polufinalne večeri da potraže sklonište od neizbježnog raketnog udara, javio je izraelski list "Harec".

Izraelski mediji pišu da je emitovanje prve polufinalne večeri takmičenja na internet stranici javnog servisa "Kan" sinoć prekinuto hakerskim napadom.

Emitovanje programa je, navodno, prekinuto video-snimkom u trajanju od dva minuta, na kojem je prikazan lažni logo Izraelskih oružanih snaga, uz upozorenje da "Izrael nije bezbjedan" i da će se to vidjeti.

Javni servis "Kan" saopštio je da je internet stranica hakovana na nekoliko minuta, ali da napad, očigledno, nije uticao na mnogo ljudi, prenio je "Sputnjik".

Još nije poznato ko stoji iza hakerskog napada, mada pojedini izvještaji nagovještavaju da bi propalestinske grupe u arapskim državama mogle biti umiješane u incident.

Početak takmičenja obilježili su protesti propalestinskih aktivista, koji su pozvali na prekidanje izraelske kontrole na Zapadnoj obali.

Takmičenje se održava nešto više od sedam dana otkako su pojačani sukobi u regionu. Tenzije između Izraelaca i Palestinaca eskalirale su 4. maja, kada je na Izrael iz Gaze ispaljeno nekoliko stotina projektila, na šta su Izraelske oružane snage uzvratile vatrom.

Posljednje nasilje rezultiralo je smrću najmanje 25 Palestinaca.

Datum početka takmičenja podudara se i sa godišnjicom otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije