Svijet

Pratite nas na Google news

Hant: Iran zaplijenio 2 tankera, zasjeda kabinet za hitna pitanja

Hant: Iran zaplijenio 2 tankera, zasjeda kabinet za hitna pitanja
Foto: Wikipedia | Hant: Iran zaplijenio 2 tankera, zasjeda kabinet za hitna pitanja
N.N.

Džeremi Hant izjavio je da Velika Britanija smatra neprihvatljivom iransku zapljenu naftnih tankera sa britanskom i liberijskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

Britanski ministar spoljnih poslova je pozvao na slobodu plovidbe u Persijskom zalivu, prenosi Rojters.

"Izuzetno sam zabrinut zbog toga što su iranske vlasti u Ormuskom moreuzu zaplijenile dva broda. Uskoro idem na sastanak COBR (zasjedanja britanske vlade povodom hitnih i pitanja nacionalne bezbjednosti) da bismo proučili šta znamo i šta možemop da uradimo da bismo brzo obezbijedili oslobađanje ova dva broda", kazao je Hant.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u Ormuskom moreuzu zaplijenila britanski naftni tanker "Stena Impero", javila je danas iranska državna televizija, a firma "Nordern marin" koja pripada švedskoj kompaniji "Stena AB" tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Rojters.

Iranska televizija objavila je da je tanker zaplijenila na zahtjev pomorskih vlasti iranske pokrajine Hormozgan zbog toga što "nije poštovao međunarodna pomorska pravila".

Navodi se da je tanker odveden do obalskog područja i predat vlasti koje će "preduzeti neophodne pravne korake".

"Nordern marin menadžment" je saopštio da je tankeru tokom prolaska kroz Ormuski moreuz, dok je plovilo bilo u međunarodnim vodama, prišao helikopter i da nisu u stanju da kontaktiraju tanker koji ide ka sjeveru prema Iranu.

Navedeno je da je na palubi bilo 23 mornara i da nemaju informacije da je iko povređen.

Ubrzo nakon ove vijesti pojavila se informacija da je drugi naftni tanker u britanskom vlasništvu "Mesdar", koji plovi pod liberijskom zastavom, u popodnevnim časovima naglo skrenuo ka sjeveru ka obali Irana nakon što je prošao kroz Ormuski moreuz, isto kao "Stena Impero", ali iranska Revolucionarna garda ovaj tanker nije pominjala u saopštenju.

Predsjednik SAD Donald Tramp poručio je da će razgovarati sa britanskim vlastima povodom zapljene prvog tankera.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Geret Markis izjavio je prethodno da je Vašington upoznat s izveštajim o iranskoj zapljeni britanskog tankera.

"SAD će nastaviti da rade zajedno sa našim saveznicima i partnerima kako bismo branili našu bezbjednost i interese protiv malignog ponašanja Irana", kazao je Markis.

Izvršni direktor britanske Pomorske komore Bob Sangvineti saopštio je da ta organizacija "bezrezervno osuđuje" zaplenu tankera.

"Ovaj incident predstavlja eskalaciju. Iako pozivamo na umjeren odgovor, jasno je takođe da dodatna zaštita trgovačkih plovila mora da uslijedi kako bi se osigurala bezbjednost radi garantovanja slobodnog protoka trgovine u regionu", naveo je u saopštenju Sangvineti.

AP prenosi da je u vrijeme kada je iranska Revolucionarna garda objavila da je zaplijenila britanski tanker Bijela kuća saopštila da je američki predsjednik Donald Tramp razgovarao sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom kako bi razgovarali o Iranui i aktuelnim naporima usmjerenim ka osiguravanju toga da Teheran ne napravi nuklearno oružje.

Agencija navodi da je Makron zauzeo vodeću ulogu u pokušaju spasavanja nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, koji se raspada od kada je Tramp povukao SAD iz ovog sporazuma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije