Svijet

Hant odgovorio Trampu na kritike

Hant odgovorio Trampu na kritike
Foto: Sputnik | Hant odgovorio Trampu na kritike

LONDON - Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant odgovorio je danas američkom predsjedniku Donaldu Trampu na njegove kritike upućene premijeru Terezi Mej i ambasadoru u SAD Kimu Darohu.

Američki predsjednik kritikovao je nešto ranije "nepromišljenu" Terezu Mej i njenog "čudnog" ambasadora Daroha.

Mejova je dala punu podršku ambasadoru Darohu nakon niza njegovih tajnih dopisa britanskoj Vladi od 2017. godine do danas u kojima on navodi da Tramp "zrači nesigurnošću" i savjetuje zvaničnicima u Londonu da iznose jednostavne stavove, čak direktne, radi efikasnije komunikacije sa njim.

Hant je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Tviter" istakao da su "Trampovi komentari pogrešni i da je iskazao nepoštovanje prema Mejovoj i Britaniji".

Prema njegovim riječima, američke diplomate daju svoja privatna mišljenja američkom državnom sekretaru Majklu Pompeu što čine i britanske diplomate.

"Rekli ste da je britansko-američki savez najveći u istoriji i s tim sam saglasan, ali saveznici treba da se tretiraju sa poštovanjem, što je Mejova uvijek činila prema vama. Ambasadore postavlja britanska administracija i, ukoliko ja postanem premijer, naš ambasador će i ostati u SAD", naglasio je Hant.

Hant i bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson kandidati su za nasljednika Mejove na funkciji premijera i lidera Konzervativne partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije