Svijet

Pratite nas na Google news

Haos u Amazoniji se ne stišava

Haos u Amazoniji se ne stišava
Foto: Tanjug/AP | Haos u Amazoniji se ne stišava
N.N.

BRAZILIJA - Muškarci iz amazonskog plemena Tembe sve češće stavljaju tradicionalne ratničke boje i s lukovima i strijelama patroliraju svojom zemljom duboko u amazonskoj prašumi, a priča o nadolazećem sukobu s ilegalnim drvosječama je sve glasnija.

Tenzije u vezi s teritorijom su dosegle nove visine pošto su šumski požari, koji se obično podmeću da bi se raščistilo zemljište, proteklih nedjelja uništili velike dijelove brazilske Amazonije.

Taj problem postoji odavno, i eskalira. Pripadnici plemena Tembe su više puta upozoravali drvosječe da se drže dalje od njihovog rezervata, a 27. avgusta su preduzeli i akciju.

Ljudi iz sela Tekoho su na šumskoj stazi vidjeli drvosječe koje su motornim testerama, kamionima i traktorima obarali i odvozili drveće. Ratnici Tembea su napravili snimak, a potom otjerali drvosječe i zapalili njihovu opremu.

"Uništili smo njihovu mehanizaciju jer oni odavno uništavaju naše živote. Naš život je šuma", rekao je Ronilson Tembe. On je u nedavnoj patroli kroz šumu bio prekriven lišćem od glave do pete i nosio je veliki crveni rog kojim je dozivao saborce.

Tembe su ponosni na svoju pobjedu, ali se plaše odmazde. Policija je počela nadzor improvizovanih pilana oko zemlje Tembea nakon što je poglavica sela Tekoho prijavio prijetnje smrću.

"Sa svakim narednim danom, naše selo je sve bliže invaziji. Ne želimo da nas ubiju mecima. Želimo da federalna vlada preuzme odgovornost i garantuje nam pravo da živimo na svojoj zemlji, da živimo u miru", rekao je poglavica Serđo Muksi Tembe.

Teritorija Alto Rio Gvama, dom Tembea, zakonom je zaštićena. Međutim, u realnosti se nalazi pod opsadom drvosječa koji žele da se domognu vrijedne drvne građe u brazilskoj državi Para, jednoj od najvećih proizvođača i izvoznika drveta.

Para je, kao i druge države u Amazoniji, pogođena hiljadama požara koji su pojačali međunarodnu zabrinutost za najveću svjetsku prašumu, smatranu za ključni bedem u borbi protiv klimatskih promjena.

Ekstremno desničarski predsjednik Brazila Žair Bolsonaro je tada, pod jakim pritiskom međunarodne zajednice, poslao vojsku da pomogne u obuzdavanju nekih požara i zabranio najveći broj legalnih paljenja vatre u cilju raščišćavanja zemljišta u Amazoniji na 60 dana.

Bolsonaro je, ipak, ranije obećao da će olabaviti zakonsku zaštitu urođeničkih teritorija kao način da se razvije brazilska ekonomija, što je obećanje za koje njegovi kritičari tvrde da je podstaklo sukobe.

Brazilski lider vjeruje da je autohtonom stanovništvu dodijeljeno previše zemlje. Oko 14 odsto Brazila predstavlja urođeničku teritoriju, što je, prema Bolsonaru, preveliko područje za relativno malobrojnu populaciju. Šef brazilske diplomatije Ernesto Araužo je prošle nedjelje u Vašingtonu rekao da je otvaranje Amazonije za razvoj "jedini način da se šuma zaštiti".

Neki eksperti smatraju da su problemi naroda Tembe direktna posljedica Vladine politike.

(Mondo.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije