Svijet

Pratite nas na Google news

Hapšenja opozicionara u Albaniji

Hapšenja opozicionara u Albaniji
Foto: Screenshot / TR - Ilustracija | Hapšenja opozicionara u Albaniji
Tanjug

TIRANA - Albanska policija uhapsila je danas 16 predstavnika i simpatizera opozicione Demokratske partije u albanskom gradu Pjerendžas, pod optužbom za blokiranje saobraćaja i sprečavanje izborne kampanje vladajuće Socijalističke partije.

Četiri funkcioneri Demokratske partije, dva lokalna lidera i dva generalna sekretara, bivši poslanik Demokratske partije i tri simpatizera te stranke uhapšeni su zbog nelegalnog organizovanja skupa, prenosi portal "a1on".

Hapšenja su uslijedila nakon što su demonstranti blokirali put konvoju automobila Edija Rame u mjestu Perendžas i uzvikivali "Ramo odlazi"! Albanski premijer je trebao da se sastane sa partijskim simpatizerima u Libraždu i da saopšti kandidata za gradonačelnika Perendžasa.

Hapšenja se događaju u uslovima duboke političke krize u Albaniji, pošto je predsjednik države Iljir Meta ukazom odložio lokalne izbore zakazane za 30. jun, a vladajuća Ramina Socijalistička partija u parlamentu pokrenula inicijativu za njegovo razrješenje.

Premijer Rama je u nekoliko navrata upozorio demonstrante da će biti uhapšeni svi oni koji budu pokušali da blokiraju političku kampanju njegove stranke i izbornog procesa na lokalnim izborima, koji je trebalo da se održe 30. juna.

Lider albanske opozicije, predsjednik Demokratske partije Ljljzim Baša, rekao je, povodom hapšenja nekoliko lokalnih lidera njegove stranke u Elbasanu, da će opozicija nastaviti borbu za Albaniju, kao i za cijelu Evropu.

"Ova djela su politički motivisana odmazda protiv građana koji protestuju protiv režima Edija Rame. U međuvremenu, preko 50 pristalica i članova Demokratske partije drže se u pritvoru bez zakonske opravdanosti. Stotine građane je protestovalo protiv vlade i korumpiranih poslova. Ovo je dokaz o represivnom režimu koji je irelevantan za demokratsku evropsku zemlju", naglasio je Baša.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije