Svijet

Haški sud oslobodio bivšeg potpredsjednika Konga

Haški sud oslobodio bivšeg potpredsjednika Konga
Foto: N.N. | Haški sud oslobodio bivšeg potpredsjednika Konga

HAG - Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda oslobodio je bivšeg potpredsjednika Konga Žan-Pjera Bembu.

On je osuđen na 18 godina zatvora u prvostepenom postupku zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Centralnoafričkoj Republici.

Žalbeno vijeće poništilo je krivičnu presudu Žan-Pjera Bembe i proglasilo oslobađanje optuženog zbog ozbiljnih grešaka koje je napravilo vijeće u prvostepenom postupku zbog kojih potpuno nestaje njegova krivična odgovornost, rekla je sudija Kristin van de Vingert.

Na opšte iznenađenje žalbeno vijeće je preinačilo tu najtežu zatvorsku kaznu koju je ikad izrekao Međunarodni krivični sud. Sud je osnovan 2002. godine da sudi najgorim zločinima počinjenim širom svijeta.

Bivši bogati biznismen koji je postao ratni vođa i kasnije potpredsjednik osuđen je 2016. u prvostepenom postuku na 18 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i pljački koje su njegove trupe vršile u Centralnoafričkoj Republici (CAR) između oktobra 2002. i marta 2003.

Sudija je rekla da je žalbeno veće zaključilo s većinom glasova da Bemba ne može da se smatra krivično odgovornim za zločine koje su počinile njegove trupe tokom operacije sprovedenih u Centralnoafričkoj Republici, i da treba da bude oslobođen.

Žan-Pjer Bemba je ipak zadržan u zatvoru u vezi drugog slučaja u kome je proglašen krivim zbog uticaja na svjedoke na njegovom suđenju. Za taj slučaj se čeka izricanje presude. Sudija je pozvala sud da hitno donese odluku u tom slučaju.

Bemba je u zatvoru u MKS-u gotovo deset godina od kada su ga vlasti u Belgiji uhapsile, 2008. godine, i poslale ga u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije