SP Qatar 2022.

Svijet

Havarija na Sjevernom toku: Ko je odgovoran i šta kažu stručnjaci

Havarija na Sjevernom toku: Ko je odgovoran i šta kažu stručnjaci
Foto: Tanjug/AP | Havarija na Sjevernom toku: Ko je odgovoran i šta kažu stručnjaci
Nezavisne novine

STOKHOLM - Švedska obalska straža pronašla još jedno mjesto u baltičkom moru gdje curi gas iz gasovoda Sjeverni tok.

Prognoze ukazuju da curenje neće sati do ponedjeljka. NATO saopštava da oštećenja na gasovodu ukazuju na "sabotažu".

Moskva poručuje da gas curi na teritoriji koja je pod kontrolom službi Sjedinjenih Američkih Država.

Gas u Baltičkom moru curi na četiri mjesta iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2. NATO saopštava da su oštećenja na gasovodu u baltičkim međunarodnim vodama rezultat sabotaže.

Zapadna vojna alijansa podržava istragu i upozorava da će na svaki namjerni napad na kritičnu infrastrukturu saveznika odgovoriti "odlučno i ujedinjeno".

Rusija odgovornost prebacuje na Vašington. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da se curenje dogodilo u trgovinskim i ekonomskim zonama Danske i Švedske.

"To su zemlje okrenute ka NATO-u i u potpunosti pod kontrolom obavještajnih službi SAD. Izbacivanje Sjevernog toka iz pogona, ako sumiramo ono što su američki zvaničnici govorili proteklih godina, omogućiće SAD da povećaju isporuku svog tečnog gasa EU", navodi Zaharova, prenosi RTS.

Prve stručne energetske analize takođe ukazuju na sabotažu, ali odbacuju ocjene Moskve.

Evropski stručnjak za gas i profesor univerziteta Tijeri Bros kaže da "ne može biti da je samo jedna podmornica pogodila jednu liniju i napravila grešku", te pita zašto bi onda uradila potpuno isto na drugoj liniji, udaljenoj 70 kilometara.

"Mislim da je ovdje riječ o sabotaži. Zašto bi bilo koja evropska država ovo uradila? Možda ćemo otkriti ko je to uradio. I sumnjam da bi to mogle biti SAD. Mislim da je najlogičnije da sve ukazuje na Rusiju", smatra Bros.

Šta kažu vojni stručnjaci

Vojni stručnjaci ne isključuju korišćenje podvodnih dronova, koji mogu da eksplodiraju pored cijevi.

"Dron je pričvršćen za ojačani dio izvan trupa podmornice i u tom slučaju se može otključati pomoću jednostavnog sistema. Odatle može da se kreće i odlaže eksploziv na metu", objašnjava bivši direktor vojne obavještajne službe Francuske Kristof Gomart.

Iako je curenje gasa udaljeno od naseljenih ostrvskih dijelova građani baltičkih zemalja su zabrinuti zbog mogućeg zagađenja.

"Stalno mjerimo gas koji curi da vidimo da li nešto dolazi ovdje. Neki građani su uplašeni", navodi direktorka za hitne slučajeve u Bornholmu Luise Ling Bojsen.

Gradonačelnik Bornholma kaže da nema panike, ali da predstavlja brigu.

"O tome se priča, ali na isti način na koji govorimo o poskupljenju struje. To je briga. Naravno da je ozbiljno", ukazuje Tros.

O eksplozijama na Sjevernom toku 1 i 2 raspravljaće i Savjet bezbjednosti UN. Operator gasovoda Sjeverni tok 1 saopštio je da će gas vjerovatno prestati da curi 3. oktobra i da je teško prognozirati kada će gasovod moći da radi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije