Svijet

Herš: Amerikanci uništili dokaze svoje diverzije na Sjevernom toku

Herš: Amerikanci uništili dokaze svoje diverzije na Sjevernom toku
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Herš: Amerikanci uništili dokaze svoje diverzije na Sjevernom toku

VAŠINGTON - Američki diverzanti koji su izveli operaciju uništavanja podvodnih gasovoda Sjeverni tok nisu ostavili tragove, objavio je u svom tekstu američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

"Američki operativci, muškarci i žene koji su se prije više od godinu dana krišom doselili u Norvešku i mjesecima planirali uništenje tri od četiri gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru, nisu ostavili nikakve tragove osim uspjeha svoje misije", napisao je Herš u članku objavljenom na veb stranici Sabstak, prenosi TASS.

Prema njegovim tvrdnjama, nijedna značajna informacija o misiji nije unijeta u kompjuter, već je sve kucano na pisaćoj mašini Rojal, ili možda Smit Korona, u jednom ili dva primjerka, kao da internet i svijet na e-mreži još nisu izmišljeni.

"Bijela kuća je bila izolovana od dešavanja u blizini Osla. Različiti izvještaji i ažuriranja sa terena direktno su dostavljena direktoru CIA Bilu Bernsu koji je bio jedina veza između planera i predsjednika koji je dao zeleno svetlo da se akcija izvede 26. septembra 2022. godine", objavio je Herš navodeći da su, kada je misija završena, svi otkucani papiri uništeni, tako da nisu ostali nikakvi fizički tragovi.

"Nije ostao nijedan dokaz koji bi kasnije iskopao specijalni tužilac ili predsjednički istoričar. To bi se moglo nazvati savršenim zločinom", zaključuje Herš, prenijela je ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije