Svijet

Hiljade demonstranata u Hongkongu formirali "ljudski lanac"

Hiljade demonstranata u Hongkongu formirali "ljudski lanac"
Foto: Anadolija | Hiljade demonstranata u Hongkongu formirali "ljudski lanac"

HONGKONG - Demonstranti koji protestuju zbog nacrta zakona o izručivanju optuženika Kini i u petak su se okupili na ulicama u samom centru Hongkonga,

Na hiljade demonstranata na protestima nazvanim "Lanac Hongkonga", držeći se za ruke, formiralo je ljudski lanac.

Demonstranti, koji su ispunili stanice podzemne željeznice, trotoare i poznata turistička mjesta u gradu, uzvikivali su slogan "Ustanite za slobodu građani Hongkonga, želimo povlačenje nacrta".

Kordonu, odnosno ljudskom lancu, pridružili su se i neki stranci koji su se tu zadesili.

U saopćenju podijeljenom prije samog protesta navedeno je da su za formiranje lanca inspiraciju pronašli u takozvanom "Baltičkom lancu", mirnim političkim demonstracijama, koje su se dogodile 23. avgusta 1989.

Tada se oko dva miliona ljudi uhvatilo za ruke u obliku ljudskog lanca u rasponu od 600 kilometara preko tri baltičke države - Estonije, Latvije i Litvanije.

Najmasovniji protesti u Hongkongu održani su proteklog vikenda. Organizatori tvrde da je na protestima učestvovalo 1,7 miliona demonstranata, dok iz policije tvrde da se radilo o 130.000 ljudi.

Hongkong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hongkong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije