Svijet

Hiljade domorodaca pred selidbom zbog nove prestonice Indonezije

Hiljade domorodaca pred selidbom zbog nove prestonice Indonezije
Foto: Pixabay | Hiljade domorodaca pred selidbom zbog nove prestonice Indonezije

DŽAKARTA - Više hiljada domorodaca moglo bi da bude iseljeno sa zemlje svojih predaka na ostrvu Borneo u Indoneziji, gdje se krče velike površine šuma kako bi mogla da se izgradi nova prestonica.

Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo ranije ove nedjelje rekao je da će novi glavni grad biti premješten u provinciju Istočni Kalimantan na ostvru Borneo, a da je planirano da proces promjene lokacije počne 2024. godine.

Sadašnja prestonica Džakarta je prenaseljena i zagađena, a nalazi se na ostrvu Java, koje polako tone, dok je Borneo poznat po šumama, orangutanima i sunčevim medvedima, navodi Rojters.

Prema podacima Međunarodne grupe za manjinska prava (MGMP), pripadnici naroda Dajak, koji žive u Kalimantanu, učestvovali su u višedecenijskoj borbi za zaštitu svoje zemlje i šuma od šeče, vađenja ruda i podizanja plantaža uljanih palmi.

"Dajaci su stalne žrtve uništavanja životne sredine i ovakav potez fizički će, još više, uništiti njihovu okolinu", rekao je izvršni direktor MGMP-a Džosua Kasteljino.

Kitisak Ratanakrajangsi iz Pakta za azijske starosjedilačke narode rekao je da domoroci u Istočnom Kalimantanu nisu bili konsultovani i da će vjerovatno izgubiti zemlju i sredstva za život zbog premještanja prestonice.

"To su ljudi koji su ovde živeli generacijama. Preseljavanje nije dobro rješenje jer oni neće moći da se snađu, ako se premeste sa svoje tradicionalne zemlje", naveo je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije