Svijet

Hiljade osoba u Beču na protestima protiv ekstremno desničarske Vlade

Hiljade osoba u Beču na protestima protiv ekstremno desničarske Vlade
Foto: Anadolija | Hiljade osoba u Beču na protestima protiv ekstremno desničarske Vlade

BEČ - Na hiljade osoba okupilo se u Beču na protestima protiv politika aktuelne ekstremno desničarske Vlade Austrije.

Demonstranti su poručili da na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo vladinim, kako su kazali, separatističkim politikama protiv stranaca i muslimana.

Okupljeni na trgu Albertinasu nosili su transparente na kojima je pisalo "Rasizam ubija", "Ne nacistima" i "Budi hrabar za suživot".

Demonstranti su potom od trga do zgrade Vlade održali protestnu šetnju.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Okupljenima su se obratili brojni poznati umjetnici, pisci i aktivisti koji su poručili da koalicijska vlada Austrijske narodne stranke (OVP) i Slobodarska stranka Austrije (FPO) svojim politikama prema manjinskim zajednicama i migrantima samo dijeli društvo.

Pisac Doron Rabinovici u obraćanju okupljenima je kazao da ekstremno desničarska Vlada sve više vodi antimuslimansku i antimigrantsku politiku te na taj način prikriva stvarne probleme s kojima se zemlja suočava.

Istakao je da su ekstremni desničari u bliskoj vezi s neonacističkim formacijama, tvrdeći da ministar unutrašnjih poslova pruža finansijsku podršku medijskim kućama koje podržavaju nacističke ideje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Moramo organizovati proteste protiv ekstremne desnice ne samo u Beču nego u svim europskim gradovima, Budimpešti, Rimu, Berlinu, kako bi pokazali da nas je više od populista. Mi smo izgradili ovaj mirovni projekat, Europsku uniju, a ne nacisti", rekao je Rabinovici.

Protesti, koje je osiguravao veliki broj policajaca, završeni su pjesmama koje su pjevali umjetnici zajedno s okupljenima.

Protesti, nazvani "protesti četvrtkom", više od mjesec dana svakog četvrtka se održavaju u glavnom gradu Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije