Svijet

Holandski poslanici traže uvođenje viza za Albance

Holandski poslanici traže uvođenje viza za Albance
Foto: Ilustracija | Holandski poslanici traže uvođenje viza za Albance

BRISEL - Četiri holandska poslanika inicirala su da se ukine privremeni bezvizni režim putovanja za albanske državljane u Šengen zoni, a u sklopu borbe protiv organizivanog kriminala.

Prijedlog je usvojen u parlamentu Holandije 11. aprila, nakon čega će od holandske vlade tražiti da predloži Evropskoj komisiji da pokrene proceduru "vanredne kočnice", koja omogućava suspenziju bezviznih putovanja, prenosi sajt schengenvisainfo.co).

Tokom rasprave u parlamentu poslanici su naveli da je došlo do porasta kriminalnih aktivnosti albanske mafije u Holandiji i da te kriminalne organizacije zloupotrebljavaju mogućnost putovanja po Evropi bez viza.

Predlog su inicirali poslanici Hrišćansko-demokratske, Liberalno- konzervativne stranke, Socijalističke stranke i Hrišćanske unije.

Mera "vanredna kočnica" predviđena je Uredbom EK 1289/2013 i dozvoljava suspenziju bezviznog režima za državljane trećih zemalja u određenim prilikama koje se smatraju "vanrednim situacijama", a može biti uvedena većinom glasova članova Evropske komisije.

U januaru 2018. godine Francuska je pretila da će uvesti vizni režim Albancima, nakon što je godinu dana prije toga primila 7.630 zahtjeva za azil od Albanaca.

Foto: schengenvisainfo.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije