Svijet

Hrvat (79) u Australiji pucao u advokata, komšije u šoku: On je nježni starac

Hrvat (79) u Australiji pucao u advokata, komšije u šoku: On je nježni starac
Foto: Pixnio | Hrvat (79) u Australiji pucao u advokata, komšije u šoku: On je nježni starac

SIDNEJ - ​Hrvat koji se preselio u Australiju prije gotovo 60 godina, optužen je zbog pucnjave u kojoj je advokat pogođen u prepone. Prema navodima policije, 79-godišnji Sinve Vulić je u srijedu ušao u advokatsku kancelariju Van Kuni u Sidneju, držeći pištolj i torbu u kojoj se nalazila presječena sačmarica.

Kako javlja "Daily Mail", Vulić je mirno zatražio razgovor sa šefom, Van Kunijem, a zatim ga upucao u prepone. Nekoliko radnika, uključujući i povrijeđenog Kunija, uspjelo je srušiti Vulića na tlo i zadržati ga dok nije stigla policija.

Iako se nije izjasnio o krivici, trenutno je u pritvoru uz optužnice za šest kaznenih djela povezanih s oružjem i pucanjem s namjerom ubistva. Policija tvrdi da se radilo o "ličnom sukobu", koji je šokirao Vulićeve komšije.

Opisali su ga kao "nježnog starca" koji već skoro 30 godina živi u mirnom predjelu Sidneja i brine za svoju bolesnu ženu.

"On je divan. Minimalno govori engleski, ali kad god ga vidimo kako kosi travu ili radi u vrtu, moja djeca mu priđu i pozdrave ga" rekla je jedna komšinica.

Drugi komšija tvrdi da je Vulić uglavnom brinuo o svojoj supruzi Kati, koja ima problema sa zdravljem.

"Šeta okolo i posjećuje prijatelje u drugoj ulici. Razgovarao sam s njim na sprovodu našeg komšije i činio se divan. Ne poznajem drugu njegovu stranu" dodao je.

Sve komšije s kojima je "Daily Mail Australia" razgovarao, nisu znali Vulića po imenu, iako živi u komšiluku decenijama.

"Stariji su par, mislim da su Makedonci ili Hrvati. Uvijek je vrlo prijateljski nastrojen i pozdravlja, ali drže se povučeno" rekao je treći komšija.

Vulić je rođen u Hrvatskoj, u Australiju je emigrirao 1967. godine i vjenčao se tri godine kasnije. Po zanimanju je bio stolar, ali ga je povreda leđa koju je pretrpio 1982. godine ostavila bez posla. Kasnije je bankrotirao zbog neuspješnog postupka za kompenzaciju radnika koju je pokrenuo zbog povrede leđa i kupio porodičnu kuću uz pomoć dvoje odrasle djece.

Vulićev advokat pojavio se u četvrtak ujutro na lokalnom sudu u Dauning Centru i zatražio ljekarsku pomoć za svog klijenta. Očekuje se da će se njegova žrtva, advokat Van Kuni, potpuno oporaviti. Dejvid El-Badavi, policijski inspektor NSW-a pohvalio je radnike koji su savladali Vulića nakon pucnjave.

"Ljudi u kancelariji su bili vrlo hrabri. Obuzdali su počinioca do dolaska policije" rekao je El-Badavi.

Inspektor Dominic Vong potvrdio je da su policajci pružili prvu pomoć na mjestu događaja.

"Vjerujem da mu je projektil ušao u tijelo, to nije bila ogrebotina. Kad smo došli na mjesto događaja, nije aktivno krvario, bio je u stabilnom stanju. Svi njegovi vitalni znakovi bili su u granicama normale" dodao je El-Badavi, a prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije