Svijet

Hrvatski evroparlamentarac: Dosta je bilo podržavanja islamizma u Evropi

Hrvatski evroparlamentarac: Dosta je bilo podržavanja islamizma u Evropi
Foto: Youtube / Printscreen | Hrvatski evroparlamentarac: Dosta je bilo podržavanja islamizma u Evropi

​STRAZBUR - Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta koja se održava u Strazburu zastupnici su raspravljali o stanju u Gazi i potrebi za prekidom vatre.

U raspravi je učestvovao i hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu, docent doktor specijalista Tomislav Sokol. Govoreći na plenarnoj sjednici Sokol je podsjetio na stav koje je Evropski parlament zauzeo o stanju u Gazi i istakao da je Hamas odavno prestao biti samo izraelski problem.

Njegovu izjavu donosimo u cjelosti:

"U svojoj rezoluciji iz januara, Evropski parlament zauzeo je jasan stav o situaciji u Gazi pri čemu je zatražio trajni prekid vatre, ali uz uslov da se hitno i bezuslovno oslobode svi taoci te da se raspusti teroristička organizacija Hamas.

Potpuno je jasno da nema opstanka i sigurnosti Izraela bez uništenja Hamasa. U temeljnim dokumentima Hamasa i dan-danas se poziva na ubijanje Jevreja gdje god se oni nalaze. Drugim riječima, Hamas naprosto mora nestati, zajedno sa svima onima koji ga podržavaju.

Nažalost, mnogi s lijeva i danas ovdje relativizuju zločine koje je počinio Hamas i pokušavaju izjednačiti krivicu za rat na koji je Izrael prisiljen. Istovremeno, činjenica je da se Hamasovi teroristi perfidno skrivaju iza žena i djece koje uporno koriste kao živi štit suprotno svim pravilima međunarodnog prava i običajima ratovanja.

Hamas je odavno prestao biti samo izraelski problem te je postao širi faktor nestabilnosti i nesigurnosti, pogotovo u Evropskoj uniji, gdje njegove pristalice – redom islamisti, šire govor mržnje u srcima evropskih gradova.

Stoga, recimo dosta relativizaciji Hamasovih zločina, izjednačavanju krivice i podržavanju islamizma u Evropi" upozorio je Sokol, prenosi "Fenix-Magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije