Svijet

Ijan ostavio pustoš, Amerika zbraja žrtve

Ijan ostavio pustoš, Amerika zbraja žrtve
Foto: Tanjug/AP | Ijan ostavio pustoš, Amerika zbraja žrtve

VAŠINGTON - Američke savezne države Florida, Sjeverna i Južna Karolina oporavljaju se danas od razaranja koje je načinio uragan Ijan, jedna od najjačih oluja koja je pogodila kopno SAD i koja je prouzrokovala desetine milijardi dolara štete i dovela do za sada nepoznatog broja žrtava, prenosi Rojters.

Ijan, sada posttropski ciklon, u međuvremenu je oslabio, ali se i dalje predviđa da će danas donijeti opasne vremenske uslove u dijelove Karoline, Virdžinije i Zapadne Virdžinije, prema Nacionalnom centru za uragane, navodi britanska agencija.

„Upozorenje na opasnost od olujnih udara i bujičnih poplava i dalje je na snazi“, navodi se u saopštenju.

Oluja je u srijedu pogodila obalu Meksičkog zaliva Floride, gdje je po riječima zvaničnika pričinila štetu koja je vjerovatno među najvećim u istoriji, prije nego što je u petak udarila na obalu Džordžtauna, sjeverno od grada Čarlstona u Južnoj Karolini, sa udarima vetra koji su dostigli 140 kilometara na čas.

Putevi su poplavljeni i blokirani drvećem, a oštećeno je više stubova.

Oko 1,9 miliona domova i poslovnih objekata u petak je bilo bez struje poslije naleta Ijana.

Broj žrtava i iznos pričinjene štete i dalje nisu poznati, ali dok Florida ulazi u svoj treći dan nakon prvog udara uragana, stepen oštećenja postaje očigledniji, prenosi Rojters.

Postoje izvještaji o najmanje 21 smrtnom slučaju, saopštili su zvaničnici u petak, kao i da se oko 10.000 vodi kao nestalo, ali da su mnogi od njih vjerovatno još u skloništima ili su bez struje.

U ovom trenutku, osiguravajuće kuće procjenjuju da je iznos pričinjene štete između 28 milijardi i 47 milijardi dolara, što bi mogla biti "najskuplja" oluja na Floridi od uragana Endrju 1992. godine, navodi britanska agencija.

Američki predsjednik Džozef Bajden je već proglasio vanredno stanje, omogućivši da se federalni resursi stave na raspolaganje okruzima pogođenim olujom.

On je izjavio je da će razorne posljedice uragana Ijan vjerovatno biti među najgorim u istoriji Sjedinjenih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije